2020-03-18 3791 瀏覽
剛過星期一屋企無得返,迫我地出街食飯,同姐商量後就來返呢間韓國人主理既韓食店之前來食過覺得唔錯,加上姐喜歡呢到既豆腐海鮮鍋,同愛的迫啪既威力,所以就再encore🤭一去到剛巧近門口有位就入坐,未落單,"香nim"(即大哥)就俾左一碟泡菜同蘿白kimchi,兩碟都好好食!😋😋再叫多一round👍再睇下menu有咩食先,我地兩條友一定會叫豆腐海鮮鍋,炸雞都會叫但味道都有幾種,最後商議後就叫左個醃醬辣味炸雞一隻,由於都想試其他野,再叫多左個炒雜菜炒絲。等左一陣就來碟雜菜炒絲先,炒得個質地好食,軟硬適中,口感好正,粉絲夠黏滑,但略蠔油味多左同材料較少,平常外面的吃到都會有冬菇絲,蛋白絲,菠菜絲等。但呢到只有紅蘿白,洋蔥,雲耳。。。美中不足,10分滿分有7分既😌第二上就係豆腐海鮮鍋,呢個真係無得輸,味道平均,料多,不過唔配飯要另叫,但都叫埋個飯,因為有個半熟蛋,唔叫成件事配合唔到😆真的唔錯有9分🤤最後炸雞上台,雞好食無酥味,肉夠白,胸位肉唔會鞋,夠大件,雖然落左汁驚唔夠脆,但唔會影響到,同埋我食到醃料有少少熱浪味😆,個汁唔會話好spicy,定係我食得辣,成碟計都有12至14件,有10分❤最後頂唔

最後頂唔順,飽到見唔到腳指公,食剩4件雞打包回家!

後記,4件雞隔到第二晚用pan就咁整返熱去,都一樣咁好食,係咪痴線㗎😱,還是我得廚藝高超🤣🤣🤣,真係值得去試下~

2020-03-16
  • 醃醬辣味炸雞