2021-10-14 1281 瀏覽
月頭試過訂大閘蟹番屋企食,都感受到今年較為遲會更好的感覺,不過訂左出來吃飯,見到有大閘蟹推薦,又無理由唔食吧。估不到原來咁多地方都有大閘蟹餐,今次食嘅係係旺角Hilton酒店中菜鷹巢,地方好方便,而家感覺幾舒適。又無諗過價錢一點也不貴,令人吃得滿足,全因吃過一次晚飯,四百一位有雞有海鮮龍蝦鮑魚,全係呢個原因先會決定來。金秋大閘蟹饗宴一千到兩位,是晚都有十幾枱食,好受歡迎。由於媽媽都幾愛吃大閘蟹,咁就決定訂位食。鷹巢三小碟花雕醉香雞、蒜泥拍小黃瓜、香蔥海蜇頭,感覺唔錯,醉香雞味道好濃,最愛爽都不行的海蜇頭,夠大隻,麻油香又濃。蟹粉小籠包雖然不是大驚喜,但一人兩隻叫你吃得好高興。一定要有主角清蒸大閘蟹吧,一隻可能不夠喉,但要加碼俾錢就得,五両一隻,腳好大隻好厚肉,我覺得都幾好。當然要飲湯,飲嘅係大西洋螺頭燉花膠筒,螺頭勁大隻,燉花膠當然不錯,唔知單點會幾錢,值得要試下。干燒酒釀蝦球鍋巴,我覺得最無興趣,但原來又幾好食,個干燒酒釀味道特別好,特別香,蝦球大隻又爽。蟹粉扒豆苗較為細碟,但蟹粉算係我食過最好的,扒豆苗好鮮甜又嫩綠。老實說,食到呢到已經好飽,生炒糯米飯炒得濕濕地,糯米飯幾好,質地唔

金秋大閘蟹饗宴一千到兩位,是晚都有十幾枱食,好受歡迎。

由於媽媽都幾愛吃大閘蟹,咁就決定訂位食。

蟹粉小籠包雖然不是大驚喜,但一人兩隻叫你吃得好高興。

老實說,食到呢到已經好飽,生炒糯米飯炒得濕濕地,糯米飯幾好,質地唔錯,好好食,食到一半已經要打包。

尾聲當然要碗薑茶湯圓吧。