2021-06-19
近排食肉食多左想食下其他野,於是就經朋友介紹黎左大圍呢間漁品食下酸菜魚,轉換下口味,做好安心出行同埋量體溫就入座。由於依家疫情問題仲未解決,好多人出街食飯都擔心衛生問題,而呢間食店就提供左熱水鍋比客人清洗一下食用既餐具同埋碗筷,等客人可以食得更安心!咁我就同女友叫左烤魚二人餐,當中就有一條約1.5斤重既沙巴龍躉,仲可以揀香辣/酸菜/蕃茄味,我地就揀左酸菜味。當龍躉一上枱既時候都嚇一嚇,龍躉大條到差啲連個大鍋都裝唔住,試埋更加不得之了,龍躉肉質新鮮嫩滑,魚肉既甜味滿滿覆蓋住口腔,而且魚肉既份量相當之多,兩個人都差啲食唔晒,另外食魚最怕食到魚骨,但食呢條龍躉就無有怕,一黎魚骨唔多,二黎魚骨較為大條,一定唔怕哽親!除左條龍躉之外,酸菜魚湯同樣出色,湯底酸酸甜甜帶一點辣,味道夠濃,即使食其他配料都唔洗再點豉油。而且內裡仲包左好多配料,有薯仔片、蓮藕片、芽菜、豆腐等等,配料吸盡晒湯底既精華,普通既配料都變得不普通!套餐都仲包左其他食材,黃金魚皮夠晒香脆可口,而且蛋黃份量十足,就算空口食定浸湯再食都同樣出色。而我較為欣賞既就係響鈴同埋芋頭,響鈴捲得比較鬆散,當一浸湯既時候就可以令所有位置都沾濕而又
套餐都仲包左其他食材,黃金魚皮夠晒香脆可口,而且蛋黃份量十足,就算空口食定浸湯再食都同樣出色。而我較為欣賞既就係響鈴同埋芋頭,響鈴捲得比較鬆散,當一浸湯既時候就可以令所有位置都沾濕而又食到脆口既感覺,緊記浸幾秒就夠了,而芋頭切得唔會太厚,浸一陣食落口好粉得黎成舊芋頭又唔會散晒爛晒,一流!烏東配酸菜湯味道幾匹配,蔬菜盤選擇又多!整體真係唔錯,一定會番黎再食過😋