2021-05-17
好少嚟上環卜公花園附近搵食,印象中呢一帶嘅食肆大多以咖啡店為主,不過最近就同朋友搵到間唔錯嘅西餐廳「Season Plus」。餐廳位於上環西街,店內裝潢頗有氣派,以金啡色為主調,牆上掛了三幅抽象壁畫,色彩繽紛奪目,配上門外的楓葉裝飾,饒富異國情調。餐廳主打海鮮同生蠔,另外亦有 All Day Breakfast、法包、沙律、意大利飯/麵、和牛漢堡、炸魚薯條等供應。我哋點咗傳統早餐伴燒牛肉 ($168)、英式炸魚柳伴粗薯條 ($128),另外再加咗客白酒煮馬尼拉蜆 ($78)。每位 +$28 可配生果茶或咖啡、汽水 or 橙汁。白酒煮馬尼拉蜆率先送上,一客有成十幾隻,隻隻都肥大肉厚,份量十足。蜆肉肥美嫩滑,味道非常鮮甜,入口完全無沙,帶白酒香和香草香之餘又不失海鮮嘅鮮味。英式炸魚柳伴粗薯條:魚柳超大塊,勁厚肉,比我手掌還要長。外皮炸得很香口,乾脆富麥香。咬開見到入面的魚肉呈一瓣瓣,肉質嫩滑富魚鮮,甚是滋味。伴吃的薯條亦值得一讚,炸至外脆內軟,香口油潤,Yummy!壓軸出場的傳統早餐伴燒牛肉亦睇頭十足,份早餐用料好豐富,除了主角燒牛肉外,還配有法包、雞肉腸、原隻大啡菇、新鮮車厘茄、茄汁焗豆
壓軸出場的傳統早餐伴燒牛肉亦睇頭十足,份早餐用料好豐富,除了主角燒牛肉外,還配有法包、雞肉腸、原隻大啡菇、新鮮車厘茄、茄汁焗豆、煙三文魚、黑松露炒蛋和沙律菜。牛肉很鮮嫩,而且不會燒得太乾身,份量亦不算少,有 5 大片。
雞肉腸煎得很香口,外皮夠脆又不油膩,一咬爆汁。炒蛋熟成度亦啱啱好,質感非常香滑,帶松露幽香。大啡菇水準也不錯,大大朵,肥大肉厚、鮮味又多汁。
煙三文魚亦唔失禮,嫩滑得嚟又帶點煙薰香,配香脆的法包吃,風味一流!
食完飲番杯生果茶,解膩又消滯,如果想任飲紅白酒,每位都只係需要 +$48,十分超值。