《灣仔法日菜春回大地季節嘗味菜單》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧《BIFTECK》係法文意思係牛扒,亦係一間時尚法日扒房,佢哋擅長於尋找肉食的魅力,同事主打優質環球季節肉食及海鮮,喺菜式設計上力求創新,可以感受肉食新體驗!場地佔地很大,裝修分別有工業風的天花設計對比天然木色地板,再加上棕色皮餐椅添加優雅氣質!6 courses Soirée Gastronomique à BIFTECK – Printemps,建議大家都選擇加配由餐廳專業侍酒團隊精挑的美酒配搭(+每位港幣388元/四杯)六道菜係BIFTECK 為迎接春回大地而換上的招牌季節嘗味菜單,每道菜都各具特色!開始前分別會提供兩種餐包,配搭炸天婦羅紫菜和鹹麵豉醬日本紅蟹肉豆腐奶凍可以見到蟹肉同啫喱配搭顏色鮮艷,整到菜以鮮味為主配以以乾冬菇、昆布、米醋、柚子汁及木魚湯熬製而成的高湯!晶凝通透的啫喱是蘑菇柚子醋啫喱,鮮味濃郁配搭上豆腐奶凍Q彈口感都略帶驚喜!焗日本生蠔配紫菜牛油生蠔尺寸較大呈現長條型,空運到港的生蠔,微微燒至半熟,配搭上紫菜牛油都個配搭都新鮮特別,我自己係比較鍾意一道菜!慢煮日本A5和牛臀肉沙律
《灣仔法日菜春回大地季節嘗味菜單》

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

6 courses

開始前分別會提供兩種餐包,配搭炸天婦羅紫菜和鹹麵豉醬

日本紅蟹肉豆腐奶凍

焗日本生蠔配紫菜牛油

慢煮日本A5和牛臀肉沙律
呢個沙律採用佢哋招牌和牛臀肉肉質鮮嫩有肉味!分別是以月桂葉及橄欖油慢煮四十五分鐘而成,配搭上中間的生雞蛋,再淋上日式燒肉,令到成個沙律充滿蛋汁,味道上有少少似壽喜燒。

波士頓龍蝦帶子意大利麵
配搭了自家製櫻花蝦XO醬,蝦香味十足,帶有龍蝦粒和帶子粒,識落彈牙有鮮味,鹹香中帶有少少辣!

慢煮澳洲M9和牛牛小排
呢度食牛一定冇錯,呢個慢煮澳洲牛小排入口鮮嫩多汁,配搭上紅菜頭,添加了一絲絲甜味入去,都比較特別!

美國特級牛腰子肉配柚子醋
覺得醬汁少少似泰式,比較酸同甜!但牛腰子肉味濃郁,配搭起又相輔相成,肉質食落去係有口感有口嚼感。

芒果山椒雪芭
甜品真係好有驚喜,酸甜中帶有辛辣味,因為係凍所以愈食愈辣但係又會一直想食落下,外型吸睛,而且食完香濃嘅牛肉,再加上甜酸味嘅甜品,真係錦上添花!

人均💰680

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家