今次是一家人與班好友一行六人再入流浮山食海鮮餐,因事先在open rice內research 先(之前食過一間唔得),見到食評內境只出現讚而沒有見到彈的畫面,心想應該唔錯,於是六人便入內坐下, 原來外面有位叫小芳姐的人是雄記海鮮的,但是與明記酒家是聯營的,為人非常好,好細心講解,值得一讚。再講到海鮮有:1.白灼花螺 - 其實可以不用叫這個,因為我覺得如果白灼是可以到外面其他大排擋吃(實在幾貴,一斤成二百幾)不過都幾好吃。2.粉絲煮菜心- 都幾新鮮及入口唔太硬。3.清蒸油杉班- 煮的火喉適中,入口好滑,美中不足是咸了些。4.豉油皇炒大海蝦 -咸甜適中,新鮮及入口好味,蝦好大隻,唯一唔好是每人得兩隻(唔夠喉)。5.陳皮蒸鮑魚 -夠新鮮及唔硬,味度唔錯,好大隻。6. 酥炸生蠔 -都ok,可以接受,鮮及脆。7.油鹽焗奄仔蟹-正,的膏入口熔化,好味及真正有蟹味。 8.招牌海鮮炒飯-幾好味,料多及有大隻蝦在內,但略為乾身一些:。六人落樓都是HK$1440. 不過只收現金
再講到海鮮有:

2.粉絲煮菜心- 都幾新鮮及入口唔太硬