2023-04-25
成立於1983年既春水堂創出世界第一杯台式泡沫紅茶同風行全球的珍珠奶茶~佢既珍珠係細細粒軟韌有口感,茶底甘甜唔澀,每次嚟都必定會order 呢個單品~唔平但好飲既~(佢哋其他既茶飲都唔錯~愛玉鐵觀音檸檬茶都好啱夏天飲)半筋半肉紅燒牛肉麵,經典口味比較有保證~湯底唔錯夠濃夠香味加埋酸菜更加有層次感,牛筋炆得夠淋,牛腱肉質鬆軟(八成既都唔乾柴,有一兩舊就麻麻哋)。 但係,個麵質地比較差,唔彈牙感覺有啲 overcook 但係個牛骨濃湯就好 shit 啦,一 order 完勁快上枱,但係一上枱已經係唔夠熱處於溫溫哋狀態(我哋光顧當日下晝十一點幾,嗰時得得三檯客唔係炒晒場整唔切嗰啲時間)。之後出事啦,應該係唔夠熱既原因所以個湯底羶味出晒嚟,唔夠鮮反而有啲腥羶。而且呢碗個麵質唔彈牙之餘,仲有啲黐埋一舊一pat野咁😵💫 好劣好難頂自助落單,價錢唔平但整體服務一般般,食物質素飄忽。唯一係卡位算闊落,所以喺太古城都多家庭客幫襯~(之前嚟過食佢哋既黃金香酥雞就真係唔推薦(唔明點解要幫鹽酥雞改另一個名?但鹽酥雞翼同鹽酥杏鮑菇又唔係叫黃金香酥😂),。比較厚粉同乾,入面冇乜肉汁,所以之後就無 order 過
但係個牛骨濃湯就好 shit 啦,一 order 完勁快上枱,但係一上枱已經係唔夠熱處於溫溫哋狀態(我哋光顧當日下晝十一點幾,嗰時得得三檯客唔係炒晒場整唔切嗰啲時間)。之後出事啦,應該係唔夠熱既原因所以個湯底羶味出晒嚟,唔夠鮮反而有啲腥羶。而且呢碗個麵質唔彈牙之餘,仲有啲黐埋一舊一pat野咁😵💫 好劣好難頂 自助落單,價錢唔平但整體服務一般般,食物質素飄忽。唯一係卡位算闊落,所以喺太古城都多家庭客幫襯~
(之前嚟過食佢哋既黃金香酥雞就真係唔推薦(唔明點解要幫鹽酥雞改另一個名?但鹽酥雞翼同鹽酥杏鮑菇又唔係叫黃金香酥😂),。比較厚粉同乾,入面冇乜肉汁,所以之後就無 order 過)