2023-04-25 382 瀏覽
夜晚喺旺角想搵個地方食飯飲嘢又有個好選擇,今晚我就去咗【Base3】,一直以嚟對酒吧餐廳嘅食物水準無乜大期望,但今晚就有驚喜。 餐廳以紫藍色為主調裝潢,有少少夢幻感覺,座位舒適,音樂聲量適中,飲飲食食傾吓計就啱晒。【白雪公主】用蘋果、玉桂同Tonic調製嘅Mocktail,上面一卷燒過嘅玉桂,顏色啡啡黑黑應該係想表達「有毒」嘅蘋果,切合返「白雪公主」故事。蘋果同玉桂嘅組合真係未試過,飲落又幾夾。【BANANA MOCHA】好靚嘅飛馬拉花圖案,好有心思。咖啡但係淡淡香蕉嘅果香,味道又幾夾。【Gillardeau no.2生蠔】四隻蠔都好大隻,色澤水潤,口感爽滑。蠔肉鮮甜無比,少少海水咸香後面仲帶回甘,幾高質。【BASE 3 TRIO 基地叁~重奏】一客有三種頭盤。【風乾火腿配蜜瓜】爽甜多汁嘅蜜瓜配幼嫩火腿,鹹甜交集。【柚子漬海鮮】有帶子、蝦、北寄貝、八爪魚等多種海鮮,用柚子汁酸甜清新。【法式田螺】田螺彈牙,薯蓉幼滑。【基地海鮮湯】都幾足料,有帶子、蜆、八爪魚、蝦。湯味道酸甜鮮美開胃,跟湯仲有蟹籽忌廉多士,蘸湯食更加好味~【黑松露野菜暖沙律】好大碟沙律,有煙燻豬面肉、青豆、珍珠小洋蔥、櫻桃

【黑松露野菜暖沙律】好大碟沙律,有煙燻豬面肉、青豆、珍珠小洋蔥、櫻桃蘿蔔、沙律菜,最特別係有雅枝竹芯,貴為蔬菜之王,營養豐富,有助減肥。黑松露味香氣突出。

【荔枝木煙燻M8和牛腹肉】店員將個木盒放上枱,初頭我哋以為有贈品送。一打開即刻冒出煙,和牛腹肉軟腍,濃郁肉味帶淡淡果香,燒汁亦都出色,蘸汁食有另一番風味。配菜嘅蔬菜比肉牛腹肉更加吸收煙燻味,味道特濃。

【Base Dessert Platter】金色嘅旋轉鞦韆上,每個小鞦韆都放有小甜品,包括macaron、泡芙等等,好似去咗遊樂場咁令人開心舒懷。