2021-07-18 720 瀏覽
了解到呢間位於中環嘅西餐係黃店,於是抱著支持一下嘅態度幫襯。由去到餐廳開始到點餐嘅時候,已經比一個中年阿姐黑面。因為見係黃店,咁我地都繼續客氣講嘢,可惜嘅係侍應阿姐繼續展示佢嘅bad service午餐餐前有湯/沙律。Daily soup當日係mushroom soup,不過不失。Main course我地叫咗魚同芝士雞胸番茄意大利粉。賣相固然惡劣,相都廢事影。煎魚扒係碎開一片片上,唔知係我見識淺薄定係餐廳style,不過意粉更經典,一碟好bland嘅spaghetti 配上好酸嘅茄醬,上面再放幾片用芝士包住煎嘅雞胸。  如果要搵樣嘢讚嘅話,碟意粉應該唔係事旦用水煮熟就加茄汁嘅,因為茄汁冇可能做到咁酸嘅效果。午餐有配餐茶同自家製蘋果撻。個蘋果撻雖然凍冰冰,不過味道係可以嘅。結語:好多去食黃店嘅人都係抱住一個支持嘅心態去食,有時食物質素未必係好、性價比未必係高,大家都會盡量包容。但係小部份店(如呢間)對待大家嘅支持係一款take it for granted的心態 - 惡劣嘅態度、馬虎嘅煮食,請問對唔對得住一眾喺30幾度行到身水身汗嚟比~HK$180食個lunch嘅食客?

2021-07-15