2009-08-24 99 瀏覽
難得的一間餐廳, 讓本人認為值得為它花時間寫幾句說話.為表誠意, 特別開個openrice account 來寫.今晚同幾個朋友o係e間餐廳食晚飯. 各人點了幾個普通的菜式. 例排的, 馬上上枱, 但另外兩個菜(pizza & pasta) 則叫我們等了很久很久. 其實也是因為餐廳的例排冇貨先要叫 pizza & pasta.本人明白, 樓上café 吃飯是怎麼模樣. 味道, 環境及服務資素方面自有預算.等了15-20min, 那兩道菜還未出來. 我們叫waitress幫忙加快上枱. 過了一陣子, pizza 上枱了, 但pasta 還是沒有踪影. 我們再叫 waitress 幫忙跟跟單.再過約 15min, 我們見 pasta 似乎還未有消息, 就請剛經過的 waiter (看上其實似老細) 幫忙. 這位大哥令我沒齒難忘. 以下為對話部份:Waiter: 你個意粉師父整緊架喇, 等等啦, 我地又唔係剩做你一枱我: 咁真係等左好耐啦嘛Waiter: 或者頭先落單冇同你地講啦, 即整架, 係要最少20min, 即整先好食.首先, 味道講真我唔覺得好食. 我叫o既意粉係樓下 hao 貼o既
難得的一間餐廳, 讓本人認為值得為它花時間寫幾句說話.

我: 咁真係等左好耐啦嘛

首先, 味道講真我唔覺得好食. 我叫o既意粉係樓下 hao 貼o既o個碟意粉. 好鹹, 未收水, 太油, 蒜頭太多. 轉角位朋友話, 聞都聞到好濃味, 我都打算今晚用漱口水.
重要o既係那大哥的態度. 意粉要煮大半個鐘, 整得慢可以同我解釋. 你係整得慢, 我都冇辦法. 但 “等等啦, 我地又唔係剩做你一枱” 就實在有點兒那個了, 恕小弟文字能力有限, 未能將那大哥的趕客語氣寫出來. 那麼的不想做生意媽?! 我可不是每5min 催一次啊, 15min 一次過份嗎?

小小意見, 如果時間好多, 完全唔怕等, 大家可以叫非白飯上加汁的菜式. 叫了就不要催了, 免得大家打後冇心情吃.
做人公道d, 佢個素食 pizza 味道是可以的.
2009-08-23
  • 白飯上加汁的菜式