2024-01-13 293 瀏覽
係呢間餐廳食完晚餐,找數嘅時候出現咗以下嘅情景:我:正想用八達通俾錢職員正在同前一個顧客對話:八達通壞咗,你要俾現金或者Alipay前一個顧客:我唔夠現金我:咁你有冇PayMe?不如我比現金你,你PayMe返俾我————————————-到我:咁我用Alipay啦職員:用部機scan咗我Alipay嘅QR code我:Alipay透過手機確認已過數 職員:交易失敗喎,你俾現金啦我:但係電話訊息係成功交易咗個喎!職員:我依部機係冇就係過唔到㗎啦。嗱,我void多次俾你睇。我:冇辦法,信佢所以用現金找咗數———————————-我:出門口行咗幾步,再收到匯豐電郵通知成功轉賬。行返轉頭問返個職員。職員:我部機話冇就係冇㗎啦,而家咁夜(7:53pm)都幫你check唔到。如果你有問題你自己問返匯豐。我:見到佢部機對上幾個客全部都係收咗Alipay,再void單,有感覺被騙!有啲唔忿氣直接打去匯豐,開咗speaker問。匯豐同呢位職員講,已經成功過數,一般嚟講,係食店自己處理返。唔關個客事,資料顯示係已成功過數。職員:唔理匯豐點講,我哋公司係唔會咁做嘅,如果明早對數發現多咗先至會俾返個
係呢間餐廳食完晚餐,找數嘅時候出現咗以下嘅情景:

我:正想用八達通俾錢
前一個顧客:我唔夠現金
我:咁你有冇PayMe?不如我比現金你,你PayMe返俾我
————————————-
到我:咁我用Alipay啦
職員:用部機scan咗我Alipay嘅QR code
我:Alipay透過手機確認已過數
職員:交易失敗喎,你俾現金啦
我:但係電話訊息係成功交易咗個喎!
我:冇辦法,信佢所以用現金找咗數
———————————-
職員:唔理匯豐點講,我哋公司係唔會咁做嘅,如果明早對數發現多咗先至會俾返個客。
我:失望離開。跟住行返轉頭問佢哋點樣過返錢俾我?
職員:一般PayMe俾返。
我:你都冇問我攞電話,你點PayMe俾返我?
職員:你都冇留低電話俾我,我點PayMe你啊。
我:好有理由懷疑依間店舖有欺騙成份!算!破財擋災🙁

奉勸大家如果以後去依間店舖幫襯,千祈唔好以電子付款,我係因為要泊車,要電子單據好無奈先至用Alipay,結果變咗要Double pay!$300變$600 😤

後記:呢個職員叫Gary,態度十分惡劣!對顧客處理手法都好有問題!!大家要小心!

同埋超過一日,呢間食店完全冇再跟進事件😡

2024-01-11