2009-08-25
本身住大埔,呢間店都有幫襯過幾次,因為佢雞飯出名,但都係堂食多,未試過叫外賣,後期佢增設送外賣服務,對於我呢d無飯家庭黎講就梗會幫襯下佢,點知唔打去由只可,一打去就把幾火 當我打通電話,等o左好耐先有個阿姐聽電話,佢一接聽只係沒好氣的"喂"一聲,(心諗"喂"什麼?應該講出你係東江雞先岩,一d都唔專業,不過算,都係d餐廳仔黎,唔太高要求了)咁我就問"係咪東江雞呀?",佢先答"係呀係呀",我話"叫外賣呀,唔該",佢答"要咩呀?"(好似我仲好禮貌過佢咁,而家唔係佢服務緊我?)咁我就話"要一個鹽焗雞飯丫",佢話"仲有冇呀?",我又問"係咪有豆漿跟架?"佢答"跟埋比你啦!" (佢呢句個態度係好似好唔滿意咁) 佢再問"仲有冇呀?",我話"無喇",佢問"送邊度呀?",我講出我既地址,佢一聽完,竟然話"嘩!你一個飯自己黎攞啦,我地唔送架!!" (態度非常惡劣!!)跟住我已經滾滾地,剩係同佢講"算"就cut佢線。我心諗,咁你又問我送去邊?聽完邊度邊就話唔送,仲要咁既態度,係咪做生意架?講真,我住o個度唔算好遠,就算你覺得我叫得少野唔想送,都唔係咁既態度下話?呢d係咪叫恃住自己老字號,就算亂黎都係咁多人幫
但都係堂食多,未試過叫外賣,後期佢增設送外賣服務,
對於我呢d無飯家庭黎講就梗會幫襯下佢,
點知唔打去由只可,一打去就把幾火
當我打通電話,等o左好耐先有個阿姐聽電話,
佢一接聽只係沒好氣的"喂"一聲,
咁我就問"係咪東江雞呀?",佢先答"係呀係呀",
佢答"跟埋比你啦!" (佢呢句個態度係好似好唔滿意咁)
跟住我已經滾滾地,剩係同佢講"算"就cut佢線。
呢d係咪叫恃住自己老字號,就算亂黎都係咁多人幫襯架啦!?
以前我都有去幫襯佢,因為佢d雞係整得唔錯(有雞味),
但後期覺得佢越整越差(d雞老到死,仲要用湯淋到佢鬼咁熟),唔知係咪旺o左就求奇呢個定律。
總之今次之後我以後唔會再幫襯呢間野!!去幫襯[咪走雞]好過,佢d雞都唔錯。
話說我諗番起我有個朋友都曾經講過話同家人去東江雞食飯,
都提過話d伙計態度差,記得佢話o個次最終都係不歡而散。
後話﹕
雖然呢間東江雞唔係d咩高級餐廳,對佢的服務態度要求都唔會咁高,
但係我就接受唔到佢態度咁惡劣,唔通我比錢都仲要受你氣!?
今次o既事件我唔知係咪個別員工問題,如果係的話,我勸個老細好快d炒左佢,
唔係佢一定幫你趕走唔少客!!