2023-05-02 785 瀏覽
原意為朋友慶生,由於早已預備蛋糕,早幾日打去問定切餅費,得悉係唔收extra charge。當日到埗,店員話要內部傾下係咪免收切餅費。。。我哋繼續係門口等位,等咗約10分鐘無消息又見有位,就主動入去跟進下,原來仲未有共識。再過咗一陣,店員話傾好唔收切餅費。每人嗌咗一個主食加coffee,主食有點兒太咸但coffee好飲。食完蛋糕將啲垃圾group入個蛋糕盒方便餐廳處理,不過店員似乎唔滿意,人都走咗一半,叫停我朋友返轉頭帶個蛋糕盒出去門口扔。依餐飯俾我哋嘅感覺係難關重重,慶個生都唔容易,而死因似乎係個蛋糕。收切餅費係餐廳權利,選擇唔收切餅費係傾咗10分鐘嘅內部共識。諗返轉頭,行多一步is fine,但用唔友善嘅態度對件事係無幫助的。如果客人帶外食同唔帶走所有垃圾,係會唔高興嘅,why not一早講明,轉場對大家都好

2023-04-30