2019-05-20
我放lunch打算自己去試下呢間嘢。當時裡面唔算多人,仲有好多位。入到去無人理我,所以我就自己搵位坐,坐咗張四人枱。然後有兩個客人坐單對單既座位食完走。其中一個女服務員叫我坐去單對單既座位。咁好啦,我就坐,本身以為係有其他客人需要坐,但原來無人入嚟。咁算啦,正當我睇個menu,有個男既入咗嚟,然後果位女服務員叫佢坐我對面。但明明咁多位,當時又唔係特別多人,點解要逼客人搭枱?然後個男好無奈坐咗我對面。最大問題係,個單對單座位好宅,張枱仲好細,食嘢既時候一定好唔舒服!太逼啦!如果係張四人枱同果個男既搭枱還可以,起碼鬆動d,張枱又大D。但點講都好,無特別理由都唔應該指點客人去邊張枱!然後我問另一個服務員:「無其他位啦?」佢話無啦,要搭枱。我真係火都嚟!仲問要唔要同隔離張四人枱兩個客人搭枱⋯⋯之後果個女服務員仲要態度極差大大聲講:「宜家繁忙時間要搭枱!」繁忙時間?一個人都無入嚟啵?!仲要好多其他位!我見到佢個樣係好唔爽,好似係我錯咁,仲要怒視我!所以我就話:「咁我唔食啦!」然後我就充滿怒火衝咗出去。