慘過配給的"任食"生蠔自助餐開始左40分鐘兩個人先食三隻生蠔。同上次黎不停出的情況差好遠,而家十五分鐘出一次,一次只出三十幾隻,每人限取三隻,一分鐘無哂又要再等十五分鐘。 今次的生蠔同上次比大少少同肥DD,但數量只有八分一,抵食程度下降九成。沙律菜得一款,加粟米紅腰豆,另外有薯仔沙律,意粉沙侓都唔見左。海鮮冷盤方面,蝦細隻左,螺殼八成穿了爛了,雖然味道差不多,但令人胃口都差很多。餐湯同餐包係我食西餐的重要評分指標。可惜菜茄素菜湯只是茄膏加大量椰菜同炸過的葱,好油但唔好味。麵包亦由兩款變一款,不過由衛星包改了做牛角包。熱盤無驚喜,唔見了條魚,沒有了越式清湯腩,留下來的有室温水牛鷄翼,肥豬手,炒飯,薯仔多過牛腩的咖哩牛腩。炸物沒有了薯餅,留下了小丸子。甜品方面,麵包布丁同豆腐花水準尚可。但是,西米布丁我只見殘餘的碎片,一直沒有更新,所以沒有機會試食。其他甜品賣相一般,而且長期俾排隊等候生蠔的人運遮住,好困難先夾到兩粒,可惜食唔出係咩味道,總之係甜的"甜品"。
慘過配給的"任食"生蠔自助餐

2015-09-21