2017-11-25 122 瀏覽
都差不多半年冇上嚟廣源開餐, 今次要上嚟買啲嘢, 所以又順便响呢度食埋先走, 今次個餐牌唔同咗, 好似少咗選擇, 不過唔緊要啦, 咁仲好, 少啲選擇唔駛諗咁耐, 一於叫一個飯一個湯麵share食~  凍古早紅茶我開頭仲以為係普通一杯凍紅茶, 原來係泡沫奶茶, 佢冇台灣果d咁甜, 茶味都算濃, 而且個泡沫打得好勁, 飲到最尾d泡都仲企响度, 唔會話謝哂溶哂咁樣, 但每食一啖之前都要狂搞, 咁先飲得勻, 如果唔係好似我老公咁, 係咁搞一搞就飲, 飲到最尾只係淨返d泡响度囉~ 高雄蔥香肉排菜飯台灣應該係宜蘭的三星蔥最出名, 但佢呢度係用高雄蔥? 其實真係唔識分, 不過佢d蔥都爆得幾香, 所以都無乜所謂係用邊度的蔥~ 肉排份量雖然唔算多, 大約一塊豬排, 但都幾厚切, 唔會太油膩, 而且佢有一小碗酸菜, 比你開胃消濟, 整體上都唔錯, 但個菜飯就煮得爛咗少少, 濕咗少少~ 鹽酥雞排湯麵呢個真係等到頸都長, 老公都差不多食完個飯, 呢個湯麵先上枱, 原來佢慢工出細貨, 意想不到咁好食~湯麵個麵質都唔錯, 不過我覺得林咗d, 如果唔煮咁林會好食好多, 至於個湯都唔錯, 唔會太濃味, 好似少少淡滷水

鹽酥雞排湯麵
湯麵個麵質都唔錯, 不過我覺得林咗d, 如果唔煮咁林會好食好多, 至於個湯都唔錯, 唔會太濃味, 好似少少淡滷水汁咁味, 仲有豆角
、獅子狗片等配料, 另加一小碗酸椰菜, 夠哂豐富~
最意想不到咁好食就係個鹽酥雞排, 外面炸到好乾身好脆, 但入面啲肉依然肉嫩多汁, 而且唔肥, 比起果啲豪XX雞排好食好多, 唔通係要分開唔知幾多次又大又細火炸先做到, 所以由落單到上菜都要等幾個字, 不過都值得, 老公對塊雞排簡直讚不絕口, 仲話下次要encore~
2017-07-28