2018-08-29
舊同事 J小姐去咗韓國讀咗成年書,雖然韓文唔覺佢進步咗,連奧巴都識唔到,但咁耐無見,我哋真係傾5個通宵都仲可以有好多嘢講!所以今日慶祝佢強勢回歸,我哋去咗銅鑼灣嘅Appendix Coffee & Bar chill 一 chill,慢慢傾慢慢嘆!2G rich kid以菠蘿醋、薄菏、蜜糖、青檸加上冧酒調製而成嘅呢杯雞尾酒,入口又甜又酸,加上用金叵羅為杯嘅造形,所以叫二世袓,以表達自己做唔到二世袓嘅酸味。PR Shum用甜酒加上檸檬同蛋白,甜味好出,酒精味唔強,容易入口。Ponchos Platter六款唔同嘅餐前小食,包括有西班牙風乾火腿、辣肉腸、咸靑椒醃漬鯷魚、磨菇粒、煙三文魚同芝士粒火腿粒,配以多士,佐酒一流!而我就最鍾意橄欖配十二個月既風乾火腿,肉質柔軟,鹹度適中;另外仲有咸靑椒醃漬鯷魚,魚嘅鹹香好出,又唔會死鹹。Spring Chicken呢個店員推介嘅燒春雞,一切落去,啲雞汁就爆出嚟,雞肉好嫩滑,而雞皮塗上蜜糖,食落甜甜哋又脆口,怕肥嘅我哋都忍唔住食晒。
2G rich kid
PR Shum
用甜酒加上檸檬同蛋白,甜味好出,酒精味唔強,容易入口。
Ponchos Platter
Spring Chicken