2024-02-28 115 瀏覽
西貢市中心橫街窄巷內,經過見到玻璃窗入邊有好多林林總總嘅芝士,身為芝士控嘅我忍唔住行咗入去,原來係一位由荷蘭人打理嘅一間芝士店,入邊除咗可以外賣芝士、臘肉、火腿,麵包、紅白酒外,仲會有Cheese platter 俾客人坐低慢慢享用。店員首先會問你有邊種芝士比較喜愛,會根據你嘅口味挑選唔同種類嘅芝士放落platter到,價錢每人$250不包含飲品,我同男朋友就偏愛松露味同較硬嘅芝士,要求唔要偏軟身或偏cream狀嘅口味。留意製作需時,建議預留時間等待同享受,感受一下慢活嘅感覺。店內有提供咖啡、杯裝或支裝紅白酒選擇,我地就選擇咗兩杯白酒($55杯;$320一支),好smooth易入口得黎同芝士好夾。芝士盤一上,老闆會親自介紹每款芝士,碟上除咗芝士仲會有時令生果同乾果,今次有青提子、紅莓乾、合桃、杏仁等乾果,另外仲會配上脆片面包等等配芝士食。其中一隻芝士特別深刻,名為「Gjetost」嘅brown cheese ,挪威出產,用牛奶同羊奶製作而成,味道同口感都好似焦糖拖肥糖,好特別

留意製作需時,建議預留時間等待同享受,感受一下慢活嘅感覺。

Cheese platter
Brown  cheese