2024-10-30
呢間cafe我去過其他分店,因為鍾意佢嘅白色主調、裝修有空間感幾好坐。今次到尖東工作順道嚟呢間分店探索一下,一行入去感覺幾cozy職員們都友善朋友都幾餓便點咗幾款食物和咖啡開心share▪︎Main ♧ Roasted Maitake Mushroom Orecchiette- 眾多意粉類比較少食貓耳朵粉,原來個口感係煙煙韌韌幾彈牙下。份量頗大足夠兩人分享,碟面上有完整一梳梳的烤舞茸菇,菇味唔錯幾香,個菇汁幾杰身但不會過鹹,食落感覺健康;會跟兩片酸種包♧ Latte - 跟意粉+28可以點咖啡,朋友揀咗拿鐵,心型拉花水準穩定,friend子講入口幾細緻順滑、絕對收貨♧ Mini Pancake Bites Served with Hot Oat Milk|・banana・blueberries・mini pancake・maple syrup|- 按Menu講法呢個【一口班戟】係兒童餐,咁朋友想食由得佢叫啦佢都係個大細路!每口pancake已落楓糖和洒上糖粉,配料有藍莓香蕉,食落有maple syrup香甜又有生果都健康有益,飲品可配凍/熱朱古力或燕麥奶▪︎ Add On ♧ Roast
朋友都幾餓便點咗幾款食物和咖啡開心share
▪︎Main
♧ Latte
▪︎ Add On
♧ Roasted Asparagus
- 朋友話唔夠喉,加25要咗烤蘆筍,都算嫩唔多渣烤得香
♧ Pan-seared Salmon Steak
- 我又要加配!另加35嗌咗煎三文魚扒,呢個係意料之外!本來以為會煎到好熟「鞋熠熠」,點知中間原來仲有啲粉嫩,入口幾滑魚皮亦脆脆哋,好快俾我ko成塊魚
♧ Me & Now Special Combo
~ Strawberrific Mochi Croissant
+ Ube-licious Latte
- 已經飽飽哋喇我哋,但見餐牌有呢個組合又幾吸引喎...原來係cafe同Cosmo聯乘嘅限定套餐至到10月31日,忍唔住嗌咗!
士多啤梨麻薯牛角酥一上枱我哋覺得勁靚又烘到好香,紅色脹卜卜令立立酥皮薄得嚟層次分明,切落去“咔嚓”一聲、都咪話,係幾酥脆!
裡面有啲煙韌麻糬同草莓醬、肥就肥啦食咗先算。跟凍香芋奶蓋咖啡,紫色奶蓋上面有朱古力珠珠做裝飾,好有萬聖節氣氛。啡味大過Ube味,飲落甜美啱螞蟻人
▪︎ Pastry
♧ Matcha Basque Cheesecake
- 見到有巴斯克蛋糕我點會唔嗌? 呢款抹茶bbc個茶甘味講真不濃,蛋糕質地就幾幼滑,焗返熱食有少少runny咁都唔錯