2023-11-13 58 瀏覽
WEEKEND跟同事放工想放鬆一下,就俾我地搵到呢間食物同甜品都幾有水準嘅餐廳。餐廳地點喺大館附近,行多兩個街口就到。十分方便。炸魷魚圈 - 魷魚炸得金黃酥脆,乾身得黎又唔韌。沾上微酸辣BBQ醬,降低油膩感之餘,風味更令人食指大動。作為下酒小食十分配搭。意大利鮮茄醬大蝦意大利麵 - 意粉賣相唔錯,橙紅色中帶點翠綠及紫黃色花瓣。濃郁嘅蕃茄醬唔會打到太爛,仲有少許茄肉顆粒,味道酸甜適中。虎蝦新鮮彈牙,麵條吸飽醬汁都唔會太腍,仲依然保持扁意粉嘅口感。蝦膏融入到醬汁當中,整體色,香,味俱全。十分唔錯。香辣雞漢堡包 - 漢堡包面同底都有各自烘過,所以外脆內軟。炸雞厚身但火候啱啱好,仲保持鮮嫰同JUICY。粉漿唔多但炸出黎效果好酥脆,配搭芥末醬大大減低味油膩感。同埋個包SIZE同朋友塊面咁大,份量十足。檸檬伯爵茶配雲呢嗱雪糕 - 首先撲鼻而黎就係麵粉出爐嘅新鮮香甜味。PANCAKE厚得黎好鬆軟,淡淡嘅伯爵茶香配上大量檸檬吉士醬,大大提升咗佢嘅罪惡感。混和雲呢嗱雪糕,一冷一熱令到口感同味道都更豐富。因為PANCAKE都係即叫即整嘅關係,店員妹妹都溫馨提示我地大概要等20分鐘左右,但邊飲酒邊傾偈,覺得
炸魷魚圈
意大利鮮茄醬大蝦意大利麵

香辣雞漢堡包
檸檬伯爵茶配雲呢嗱雪糕
混和雲呢嗱雪糕,一冷一熱令到口感同味道都更豐富。因為PANCAKE都係即叫即整嘅關係,店員妹妹都溫馨提示我地大概要等20分鐘左右,但邊飲酒邊傾偈,覺得轉眼就送上了。
ROKU GIN
Roku Gin – 味道溫和而又帶回甘嘅檸檬/柑橘香,屬於易入口烈酒種類,配搭炸魷魚同漢堡包小食等十分適合。
The Hidden Coconut
The Hidden Coconut - 係由用椰子水、柚子、燒酒、紫蘇葉酒調配,飲落清新又無太濃酒精味。無論配炸物或者虎蝦意粉都好夾。柚子嘅香味加上些許水果甜味令人不知不覺就飲晒。坐在閣樓上,一邊聽歌一邊品嘗美食,小酌一杯的HAPPY FRIDAY就係咁RELEX。
2023-10-27
炸魷魚圈