2019-01-31
今晚同朋友一齊去慢煮兩餐吃飯,餐廳吾難搵,從威靈頓街出發,大約行三分鐘就到,白色簡潔既門牌,顯示餐廳主打簡潔低調既裝修,店內的裝修與門口一致,同樣比人舒服既感覺,而每一張枱既擺位都幾寬鬆,好好坐。一人到去,侍應哥哥就送左三杯茶過黎,係普洱雪菊茶,都幾好喝同好特別,之後我地點左杯農村有機蜂蜜水,餐廳用左暖水沖D蜂蜜,冇破壞到D靚蜂蜜既結構同味道,係令人舒服既甜感,冇果種奇怪既化學感。飲完蜂蜜水之後,養生排骨湯就黎左,同埋配左一碟酸梅醬,個湯好有屋企既感覺,D排骨肉配酸梅醬都ok好味,係一個吾錯既開胃湯。等左好一陣,可能因為係慢煮既關係,上菜有D耐,豉油王乳鴿終於黎la,熱辣辣既乳鴿充滿住足夠既咸香味,慢煮既煮法鎖住左乳鴿既肉汁,肉質亦非常鮮嫩,非常好吃。 吃完乳鴿之後,侍應哥哥再上左飯同煎焗青根魚,用簡單既鹽醃制既魚,充滿住魚既鮮味,超適合送飯,魚肉都相對嫩滑,配上新鮮既青檸汁,一流。吃完魚後一道餸就梅子面豉蒸日本豆腐,E一道餸係我最仲意既一道,豆味非常香濃,入口即溶,老板話係用日本豆腐整,推薦encore。最後一道主菜就係酸梅醬蒸排骨,味道正常,仲意吃肉可以一試,不過排骨上面D辣椒直
一人到去, 侍應哥哥就送左三杯茶過黎,係普洱雪菊茶,都幾好喝同好特別,之後我地點左杯農村有機蜂蜜水,餐廳用左暖水沖D蜂蜜,冇破壞到D靚蜂蜜既結構同味道,係令人舒服既甜感,冇果種奇怪既化學感。
最後一道主菜就係酸梅醬蒸排骨,味道正常,仲意吃肉可以一試,不過排骨上面D辣椒直係非常辣,吾吃辣真係要小心。
吃飽飽之後,我地再叫左兩款甜品,分別係分甘同味同埋木糠牛奶布甸,甜品真心係e餐最驚艷既一部份。
首先係分甘同味,佢既用料非常充實,有人參、玉米同龍眼肉,甜同苦有住最完美既balance ,參味亦非常濃郁,係一個不容錯過既熱食甜品。
木糠牛奶布甸同樣都非常好吃,有住非一般既滑,牛奶味亦非常香濃,木糠亦豐富左布甸既囗感,甜味亦吾會過重,所以雖然我真係非常飽,但是都忍唔住吃多左個。
最後就係服務la,侍應哥哥姐姐都好有禮貌,但冇咩笑容,冇左果種歡迎你既感覺,所以就要扣一D分la。
價錢大約100-200元一個餐。
總括而言,慢煮兩餐,食物質素一流,服務態度不差,價錢偏貴,如有閒情同錢,非常值得一試。