2017-09-21 66 瀏覽
近年流行低溫慢煮,唔單止成日係雜誌同網上見到唔同既介紹之外,好多人都有係屋企嘗試烹調。慢煮係一種真空烹調方法,好處係用低溫而長時間煮理,呢種方法能慢慢分解肉身纖維而令肉質更鮮嫩同保留更多肉汁,帶到食材最佳效果出黎。位於觀塘駱駝漆大廈既Sous Vide,餐廳名稱正正係法文慢煮既意思。是日星期六,同朋友係大廈到行完街買完超值既戰利品後就黎到餐廳。傍晚七點幾到,餐廳已經坐左唔少人,好彩我地預先book定檯,如果唔係真係分分鐘空歡喜一場。坐低後店員就為我地送上menu,價錢由百幾蚊到三百幾蚊不等,有湯,前菜,主菜,甜品同埋夏日果茶。夏日果茶落單之後果茶好快就送上,果茶味道唔太甜,入口好有茶香味,好舒服。前菜係雞肉沙律,嫩滑既雞肉配上車厘茄同我最喜歡既芝麻汁,味道好夾,沙律菜亦都好新鮮。是日餐湯係南瓜湯,南瓜打成蓉整成既湯,味道香濃,質感幼滑,仲可以配埋焗得香脆既蒜蓉法包添。主菜分別係西班牙伊比利豬鞍/北印度乾飯/蘋果薄荷慕斯同埋烤帶子大蝦/青口/鯷魚蜆肉海鮮意大利飯。豬鞍/北印度乾飯/蘋果薄荷慕斯豬鞍外層香脆,肉質鬆軟,無經太多醬汁醃過既豬鞍,原汁原味,配埋伴碟既薄荷醬,味道清新,不過建議可
夏日果茶
夏日果茶
南瓜湯

西班牙伊比利豬鞍/ 北印度乾飯/ 蘋果薄荷慕斯
豬鞍/北印度乾飯/蘋果薄荷慕斯
豬鞍外層香脆,肉質鬆軟,無經太多醬汁醃過既豬鞍,原汁原味,配埋伴碟既薄荷醬,味道清新,不過建議可以考慮試用純蘋果醬, 可能會更加夾。

伴碟既北印度乾飯都係第一次試,賣相有少少似意大利飯,裡面混了提子乾同乾果,好有口感。

烤帶子大蝦 /青口 /鯷魚蜆肉海鮮意大利飯
大蝦/青口/鯷魚蜆肉海鮮意大利飯
意大利飯入口creamy, 材料豐富,賣相吸引。除左大蝦同青口之外,意大利飯裡面亦都加入左鯷魚同蜆肉碎,非常有創意。

食完主菜,係時候食甜品,只要like facebook 就可以享用朱古力慕絲。

朱古力慕絲
朱古力慕絲味道香濃,朱古力味重,一d都唔苦,值得一讚。

晚市套餐可以用半價享用特色飲品一杯。我地叫左玫瑰拿鐵同抹茶拿鐵。

玫瑰拿鐵/抹茶拿鐵
玫瑰拿鐵入口帶陣陣玫瑰香味,加埋咖啡香味都幾好味。至於抹茶拿鐵,抹茶味都相當香濃,唔會過重,唔錯。

以每人二百幾蚊黎講,可以食到咁多野,有前菜,湯,麵包,主菜同飲品,算係性價比高。