2015-11-12 997 瀏覽
今日又去灣仔做Gym,肚餓搞野食,行嚟行去唔知食乜好,見倒眼前鋪 頭有粥品早餐,醒起好耐冇食過粥,咁就是是但但走入去坐低左。叫左個豬紅艇仔粥+炸兩 (HK$30)豬紅艇仔粥叫左唔夠5分鐘,野食到齊,食艇仔粥我會先攪一攪起碗底嘅牛肉碎,等一等佢熟,然後先食,粥料只有豬紅、魷魚、生菜、花生及碎牛,喂少料左啲喎!艇仔粥基本材料應有碎牛、瘦肉糸、水魷魚、豬皮、菜糸、炸魚片糸、鯇魚片及花生等等,每間唔同嘅粥鋪都會選擇其中五至六種材料放入粥裏頭,但呢個粥就只有其中四款材料,實在太少料!而粥底好淡,亦都冇米香。炸兩從賣相一睇已經知道係一早做定,食一啖,豉油較得Ok 嘅,油炸鬼預左凍、靭同唔脆,果然全中,腸粉做得一啲都唔挺身!總結: HK$30 蚊一個早餐,其實真係唔應該有要求,但食肆係咪就可以做得咁冇誠意呢?其實碗粥用料加多啲啲炸魚片及豬皮糸,粥底用多少少雞粉調味,可能成碗粥已經唔同哂,要做到呢個效果唔使HK$1蚊成本!而腸粉只要加多少少馬蹄粉或者粟粉就可以挺身啦!付出多少少去改善早餐嘅味道都唔願,就係大部份香港提供平價早餐鋪頭嘅特性,唔怪得去完台灣嘅朋友都同我講佢地嘅早餐做得有誠意過香港好多。
叫左個豬紅艇仔粥+炸兩 (HK$30)

豬紅艇仔粥
艇仔粥

炸兩
炸兩

2015-10-23
$30 (早餐)