一早約左閨蜜食生日飯🥂,問佢去邊食,又話無所謂(當然認識多年其實知道佢都幾有要求🤫)最後決定試下之前朋友食過評價都高既八寸🧐無知既我今次係第一次食會席料理,餐廳係橫街入面,其實都幾難搵(起碼我搵左十幾分鐘😴)不過咁既位置有佢既好處,有d旺中帶靜既感覺,一行三人6點半準時到達餐廳 開始我地初嚐會席之旅💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼總括黎講 有三款set,會席一款,而刺身壽司就兩款,我地為會席而來,當然用9秒9速度決定💁🏼‍♀️前菜:北寄貝,出面凍到呱呱叫,估唔到呢個前菜係熱架,即時幫我體溫升高番🔥先付:祝日料理,傳統日本過年食品,服務只有介紹每樣野都有唔同意思,蝦代表長壽,栗子代表財富,以我既金魚記憶力,淨係記到呢兩樣🙈🙈一品:真鯛,又係暖胃既時候,侍應加完湯會蓋住叫我地等一分鐘先食,咁魚既生熟程度就岩岩好,重點一提,呢個湯底真係超超超好飲!🤓刺身:必需要講既係本皮剝 配佢既肝醬 真係好夾😍松葉蟹:味道控制得好好,無搶到蟹既鮮味🦀車海老:呢個車海老配明太子醬 有驚喜🤩柚子味噌蠔燒牛:唔會燒到老曬👍有海膽魷魚:同我食出面食過既魷魚好唔同,呢度既魷魚好有鮮味😇八爪:食到咁上下有酸酸甜甜既菜都幾解膩🤠
最後決定試下之前朋友食過評價都高既八寸🧐
不過咁既位置有佢既好處,有d旺中帶靜既感覺,

北寄貝

祝日料理

刺身:必需要講既係本皮剝 配佢既肝醬 真係好夾😍
刺身

松葉蟹:味道控制得好好,無搶到蟹既鮮味🦀
松葉蟹茄子

車海老:呢個車海老配明太子醬 有驚喜🤩
車海老明太子

柚子味噌蠔
味噌煮蠔

燒牛:唔會燒到老曬👍有
海膽魷魚:同我食出面食過既魷魚好唔同,呢度既魷魚好有鮮味😇
八爪:食到咁上下有酸酸甜甜既菜都幾解膩🤠
壽司:開頭睇到呢個名都覺得好奇怪,蒸既壽司?😰點知原來又ok喎,又表現左我既無知🤭

最後係湯同甜品

寒鰤湯:個人認為個魚嫩滑度可以再好小小
紅豆年糕湯:本來覺得倒完綠茶米會過甜囉,點知又唔會喎,反而中和番紅豆湯既甜,出去食風之前暖一暖身都好既☃️

會席之旅就此完結,閨蜜表示非常滿意,為佢踏入三字頭奉上完美既一餐😛

餐廳水準高,老闆話會席料理係每月轉一次,不過位置不好找,由其係大坑有咁多條大小橫街更加增加複雜度🙄同埋座位唔多,由我地6點半到來時空無一人,到9點離開時座無虛席,建議先訂位,亦強烈建議預多小小時間去搵🤣(可能我係特殊路痴關係😅)

2018-01-12
慶祝紀念