2019-07-20
因為有2位家人生日,諗唔到咩菜式又要長用膳時間,所以就鎖定左食自助餐俾我地揾到Novotel 做緊越式主題,重有即開生蠔,都係約三百蚊一個人,即刻去訂枱平日buffet用膳時間係長d既,我地揀左星期五晚。屋企人一早已到,而我要遲1個鐘先去到。 食客比想像中多,但係除左拎生蠔之外,都唔洗點排隊攞野食既當晚重有好多越式食品例如米紙卷供應,現場有即煮生牛肉河、即整豬肉包等。可惜米紙浸水時間過長,以致粉皮又厚又lum。最期待既當然係即開生蠔,係蘇格蘭蠔。 每人每次只限拎2隻,廚師開到冇停手。 開完之後,會浸冰水幫你掃一掃以防殼碎。生蠔好鮮甜,我自己都食左半打以上。刺身係一盤盤上既,有三文魚,少量吞拿魚、八爪魚、希靈魚、螺片,三文魚都ok肥美,八爪魚好快無,無機會試。冰凍海鮮就有蜆,青口,蝦,小龍蝦,長腳蟹。蝦中蝦size,味道正常。小龍蝦望落幾污糟,無試。另一buffet必食長腳蟹幾失望,冇海水味(甚至少少“宿”味),蟹肉都比較梅。雪糕係Haagen-daz, 要自己裝,重可以加d topping 上去,都有6款口味俾你揀。