2021-06-27
好耐冇食Omakase 😣😣 今日為左慶祝生日,男朋友終於帶我黎銅鑼灣呢一間玄鮨🥰🥰今日由麟師傅主理我地今日既晚餐🧑🏻🍳🧑🏻🍳 首先大讚師父手勢好好👍🏻好有耐性同我地講解,而且令到我哋試咗好多新嘅菜式❤️🔥前菜日本冰菜番茄沙津賣相精緻,配上日本青瓜,安康魚肝冰菜… 清新開胃岩手縣米崎生蠔🦪米崎蠔體型大,差唔多有手掌嘅size✋🏻 肥大肉厚,爽口鮮甜😋日本帆立貝 利用檸檬鹽可以帶出鮮味,鮮甜美味深海池魚池魚油份多,油香肥美火炙 黑龍 油份更重,加上醬油 柚子胡椒再去火炙,魚味香口 肉質淋身火炙 銀雪魚好少會食生銀雪魚嘅,師傅話近期係當做嘅季節所以就俾我哋試吓🤩非常有驚喜,師傅利用火槍燒香面層油香😍肉質肥美豐腴,帶豐潤魚油香,入口細嫩滑溜,After taste last 好耐中拖羅同平時嘅拖羅唔一樣,有筋位但入口會化開❤️🔥可以慢慢感受魚油於口 一層一層於口中化開,層次感重中拖羅 另外再用另一種食法,用紫菜紫蘇葉包住落左少少岩鹽嘅中拖羅,非常香口金鯛魚鱗燒非常考功夫嘅菜式,師傅將金鯛魚將魚鱗炸至脆香,配上海膽醬,香口美味去到壽司環節🍣北寄貝平時食熟既北寄會係紅色,刺身就呈灰色,師傅用
前菜
日本冰菜番茄沙津
賣相精緻,配上日本青瓜,安康魚肝冰菜… 清新開胃
岩手縣米崎生蠔🦪
日本帆立貝
利用檸檬鹽可以帶出鮮味,鮮甜美味
深海池魚
池魚油份多,油香肥美
火炙 黑龍
油份更重,加上醬油 柚子胡椒再去火炙,魚味香口 肉質淋身
火炙 銀雪魚
中拖羅
中拖羅
金鯛魚鱗燒
去到壽司環節🍣
北寄貝
平時食熟既北寄會係紅色,刺身就呈灰色,師傅用姜蓉去腥味,北寄貝味道甘甜、肉質肥厚、口感極佳
魚太魚
師傅話係日本石斑,魚味較淡所以利用梅子蘿白蓉 以酸味帶出魚味,肉質韌身 有口感
金目鯛
油份重,配上柚子胡椒 酸酸甜甜😋層次感更多
枝蝶魚(右口魚)
有分係咁多樣刺身入面最重🤩🤩魚味較重
牡丹蝦
用火槍火燒蝦膏 燒至香口 😍將燒好嘅蝦膏放上牡丹蝦上面,熱蝦膏配凍蝦身層次鮮明👍🏻 蝦味鮮甜
雲丹海膽配鮮腐竹
非常特別嘅食法, 首先海膽鮮甜豐富,熱先富足嘅豆味非常香濃,出奇地好能夠襯托出海膽鮮
鯛魚湯
用十幾款魚骨 熬製 而成
魚湯呈奶白色非常香滑
日本時令水果
日本水果一向都大受香港歡迎,非常香甜