2022-09-08 71 瀏覽
🍣晴空日本料理🍣📍:尖沙咀金巴利街8號地下1號舖⏰:12:00pm-3:00pm,6:00pm-10:00pm(星期一休息)呢間由兩位80後既師傅創立既日本料理店 位於韓國街裏面 雖然位置比較隱世 但勝在CP值高!主打日本料理及omakase 價錢貼地之餘 質素都有保證🙌🏻地方明亮寬敞 不過座位嘅數目一眼都睇晒 唔算太多 如果想過嚟嘅最好提前預約🙌🏻🔸前菜、刺身🔸🍸梅酒啫喱 蕃茄仔 金箔 香甜唔酸 開胃前菜🙌🏻🐡機煮鮑魚 配搭鮑魚肝醬彈牙有咬口 好入味 肝醬濃郁 配埋一齊食鮮味十足🐠金線鯛 紫菜蔥花跟酸汁一齊食新鮮鮮甜 薄身開胃 🐚大溝貝 活赤貝爽口鮮甜 滿爽得黎味道比較淡 🦀毛蟹 蛋白蟹肉蟹膏鮮味十足 有三種唔同嘅口感 攪拌完一齊食 好滿足🐟時令秋刀魚雖然食落無咁肥美 但係食得出秋刀魚嘅鮮味 清甜濃郁 🔸燒物、手卷🔸🐟煙燻鯖魚加上日本洋蔥大蔥絲 煙熏味重 啖啖肉 油脂感滿滿🍣大拖羅我嘅至愛 火炙過既大拖羅 入口即溶 油份一流!🦐炒大蝦伴蝦膏食落啖啖肉 蝦膏佈滿蝦肉 再加埋松茸菇 炒埋一齊 好香濃 食完都覺得唔夠喉🙈🍣中拖羅手卷無根之餘 卷埋紫菜食 口感一流😍🔸壽司六貫🔸🍣大拖羅大拖
🍣晴空日本料理🍣

🔸燒物、手卷🔸
🐟煙燻鯖魚
加上日本洋蔥大蔥絲 煙熏味重 啖啖肉 油脂感滿滿

🍣大拖羅
我嘅至愛 火炙過既大拖羅 入口即溶 油份一流!
🦐炒大蝦伴蝦膏

肉質爽口既深海池魚 口感彈牙
🍣金目鯛
金目鯛肉質鮮嫩 新鮮肥美
🍣赤鯥魚肝
魚肉上面配上炙燒既魚肝 魚肝味濃郁 配上柔嫩既魚肉一齊食 口感層次非常豐富
🍣海膽
海膽鮮甜唔會腥 creamy入口即溶 高質🙌🏻

🔸湯、甜品🔸
🥣蜆肉清湯
最後黎一碗蜆肉清湯 湯底清甜 蜆肉肉質厚實飽滿 最緊要係完全唔腥 鮮甜彈牙 暖胃😋
🍈北海道蜜瓜
蜜瓜香甜 軟淋爆汁 飯後甜品一流😍好滿足!
🍰南瓜蛋糕
蛋糕細細件 南瓜味重 冰冰涼涼嘅口感唔錯!

2022-09-04