2015-04-27 3042 瀏覽
是日慶祝老豆的60 歲生日,係沙田的中菜 即時諗起小南國,當日是平日所以晚市時間亦不多人,加上有訂位,去到即時有枱。我們一家4口點了個四人餐另外加了個蔥油香麻餅。首先前菜我們選了百頁卷,小排骨,海蜇。前菜的分量唔多但個人覺得4人就岩岩好,因為成個餐有好多野食。百頁卷賣相好靚好精緻 但味道一般 唔突出。 小排骨 肉質好嫩 個汁好醒胃 可以撈飯食 不錯。海蜇好好味 係我好喜愛食的前菜之一龍井河蝦仁 -見到個名以為同龍井茶有關係,但食落完全無茶味,味道好一般 冇咩特別,不過分量都算幾多薺菜鮮魚羹- 好足料 好多魚肉同豆腐 但有小小味精的味道和不夠熱 感覺唔太健康糟溜魚片- 好多魚同雲耳 有好重花雕味,完全唔會有胜味,本人好喜愛有酒味的食物所以覺得呢個好好食,而且有好多汁 配飯一流香酥鴨- 可以包到成十件 分量唔細,鴨肉好嫩而且個酥皮好脆又薄好味,但個人認為配料(蔥同青瓜)太少 菜心苗- 冇特別 只想一提上面的菇只有三小塊 灌湯生煎包- 裡面係同小龍包一樣 有熱辡辡的汁,好好味 非常juicy, 個包因為煎過好脆口,但有點油膩 食一個就岩岩好蔥油香麻餅- 香蔥同芝麻味配搭非常香口,表面脆口裡面

我們一家4口點了個四人餐另外加了個蔥油香麻餅。

菜心苗- 冇特別 只想一提上面的菇只有三小塊

蔥油香麻餅- 香蔥同芝麻味配搭非常香口,表面脆口裡面鬆軟 勁正

最後甜品我們另外加錢轉了酒釀丸子,其實已經好飽但甜品係有另一個胃。一小碗有滿滿的丸子 桂花和酒香,味道不會太淡也不會太重酒味,為整個晚飯作了完滿的總結,真的很飽很飽!

總體是食物不錯,員工友善,環境整潔,但只是價格偏高!
酒釀丸子
灌湯生煎包