2015-06-23 1802 瀏覽
兩個為食朋友生日,一次過約埋佢地一齊嚟到其中一位放工附近嘅地方…一行四人去食喺ig見到有靚靚waffle嘅cafe charm's食個晚餐當係慶祝啦!店面設計少許夢幻,坐位闊絡!一邊嘅開放或嘅水吧,可以見到咖啡師同甜品師各有各忙,非常精彩!店員年青有活力…帶領我地到坐位後立即為我地送上清水同Meun,再介紹店入面幾款推薦菜式!照單全收…再另加waffle同飲品!女孩子食晚餐,通常都要有個開胃嘅菜式排最頭!〈扒海蝦凱撒沙律〉新鮮海蝦燒到岩岩好熟度…爽脆鮮甜,配上都係爽脆而且調味成酸酸嘅沙律菜!開胃至極!同枱四人都係為雞翼發狂嘅人,點都要叫個〈特級水筆城脆雞翼〉過下口癮嘅!外皮炸到非常香脆,一口咬落入面啲肉汁係滴出嚟的…熟度拿捏得好好!第二隻就試埋付上嘅醬汁…酸酸辣辣嘅汁,配炸雞翼…可以享受脆卜卜之餘又唔會油膩!全日早餐,對於我依啲瞓到勁晏嘅女子…真係不能拒絕,所以就喺夜晚8點叫份〈英倫早餐〉滿足下!煙三文魚,炒蛋,炒什菌,牛角包,煙肉………等等非常豐富!最值得讚嘅係個炒蛋…香濃牛油同蛋味,入口滑滑就去到喉嚨。另外炒什菌好野味,配埋蛋一齊食係一絕!誠意推薦嘅〈手工和牛漢堡〉!用料係A5和牛
扒海蝦凱撒沙律
特級水筆城脆雞翼
英倫早餐
誠意推薦嘅〈手工和牛漢堡〉!用料係A5和牛,聽完即點!上枱嘅賣相非常誇張…中間塊漢堡好厚好足料,配上伴菜粗薯條…細心嘅店員為我地分開2份,再由我地自己親手落力再細分!果然係A5和牛,入口甘香牛肉味…漢堡溶出啖啖牛油香溜入包中!另外要讚嘅係粗炸薯條,脆脆外皮包住大啖薯肉!依味係性價比相當之高嘅菜式!
手工和牛漢堡
最後甜品時間,即係女仔嘅主菜時間!哈哈…因為朋友生日,我地就點個賣相最華麗嘅當作生日蛋糕俾佢地切!〈花樣,迷人窩夫〉大大球嘅雪糕,厚厚嘅cream,焦糖,朱古力醬,香蕉,長柄士多啤梨極度豐富嘅材料!送上嘅店員哥哥提我地要襯熱食先食品嚐到最美味嘅waffle!果然…暖暖嘅嘅waffle外皮微脆,內層軟綿綿配上冰凍嘅雪糕同水果…真係咁耐以嚟我食過最好味嘅waffle!絕殺推薦依個waffle!
花樣,迷人窩夫
最後要講埋飲品,少女系嘅〈士多啤梨沙冰〉都係選用長柄士多啤梨的,因為喺開放式嘅水吧偷睇到佢原盒拎出嚟再加落機打成我嘅杯中物!其實依個沙冰有少少偏向smoothie系,因為佢喺入面有加埋香蕉,飲落啖啖果肉!
士多啤梨沙冰
另外嘅推薦係拉花系嘅飲品,見到朋友飲果杯係拉左隻可愛熊熊!下次再嚟一定要點返隻嚟欣賞!
今晚每人大約先係$170,慶祝生日嚟講咁嘅價錢+菜式+材料簡直係超值!
2015-06-12
慶祝紀念