2021-12-21
老公話佢發現高質西式海鮮餐廳好適合我地慶祝結婚3週年,餐廳位於尖沙咀,有室內&室外位置,室內位置佈置得十分靚,有花花牆,同埋一d燈飾,好有情調。 當晚唔太凍,而且室外都有暖爐,所以我地就簡左坐室外啦。餐廳名叫得做海神,主打菜一定係海鮮啦!我本來一心想要去食生蠔,但見到佢有海鮮拼盤,二話不說就轉左軚啦😛二人海鮮併盤($298)一上黎真係嘩一聲,真係好靚,侍應仲會提你要準備定手機打卡。海鮮分量唔少,2隻生蠔,4隻大餐,2隻大大翡翠螺,仲有一堆蜆,青口,另外配有3隻醬比你配黎食。生蠔雖然唔算肥但大隻,口咸細滑帶有淡淡海水味。海蝦&螺都唔會過老唔會韌,爽彈鮮甜。最值得讚既係蜆&青口,預先用蒜蓉炒香再雪凍,好香口好好食。鱘魚黑魚子煙三文魚他他($138)鋪面既魚子醬絕不手緊,大量~仲加咗金箔做裝飾,更顯矜貴。最特別嘅係鋪底用上紅菜頭,估唔到同煙三文魚既咸香又幾夾喎,仲更加突顯岀甜味,加分。一口一啖,我覺得我食既係“幸福”。巴馬火腿火箭菜比薩($168)12吋既pizza,一份6件,比較薄底,包邊焗得香脆可口,parma ham 大大塊,同火箭菜真係十分配,但略嫌調味單調了一點,醬汁唔夠多,所以食
二人海鮮併盤($298)
鱘魚黑魚子煙三文魚他他($138)
巴馬火腿火箭菜比薩($168)
12吋既pizza,一份6件,比較薄底,包邊焗得香脆可口,parma ham 大大塊,同火箭菜真係十分配,但略嫌調味單調了一點,醬汁唔夠多,所以食落有小小乾。
烤脆豬手配薯蓉($248)
呢度既豬手令我有驚喜,豬手唔係死咸,比起岀面黎講算淡,加脆肉嫩,配埋個芥末醬清新可口。最正係個薯蓉,creamy得黎食到牛油香,好味。食到有d漏既話可以食一淡酸椰菜,即時解漏,可以再食過!但沙律菜就mama地,無source所以無乜味。整體黎講真係好好食。
呢度一定要介紹一下佢哋嘅野飲,顏值滿分,打卡一流,令我既少女心大爆發。
olympic($98) 成杯Tiffany blue, 上面有一層蛋白泡,仲有一啲花瓣喺上面做點綴,未飲都已經覺得正。
Poseidon's Treasure ($128), 以寶盒盛載住,十分夢幻。一堆冰上載有一杯雪碧,一小杯rum,另外仲有一d生果,最特別既係你可以跟據自己既口味調較一杯屬於你既cocktail。味道不算太濃,較適合女士享用。
最後上埋預先訂左既Brownie overbroad $108,order 時預先請求幫忙寫上anniversary既祝賀字句。甜品賣相十分吸引,微暖既brownie外脆內軟,朱古力味濃郁,夾有少量nuts,增添口感。配上雲尼拿雪糕,食得好滿足,好睇又好食。開心開心🥰🥰