2010-08-10 26 瀏覽
早一兩星期已來過一次,當日天氣熱到不得了,有朋友請我食雪糕,嘻嘻。不過決定下次再來試過咖啡才寫食評,是日終於試了,可以一次過評一下。先說上次的Gelato,從眾多口味中選了 Peach & Mango,想要窩夫,最後店員索性叫我選它那些混合了不同配料的,因為價錢也一樣。最後就要了Bon Appetite,就是雪糕+窩夫+一些生果+士多啤梨醬的。有size選擇,最後要了細的,覺得出面那層即製窩夫很好吃,因為很鬆脆,鍾意將佢連雪糕一齊食! 雪糕其實唔太食到 peach & mango 既味道,不過好在感覺夠fresh,唔會太甜,啱哂夏天熱辣辣,多謝朋友請我食 =) 。今天來到想試一下食物 + 咖啡,一去到counter面前店員就問我有無興趣試 blueberry cheesecake,不過記得大家話唔好俾佢呃,所以無叫到。最後要左一個 dark chocolate tart 再加一杯cappuccino,拎左本雜誌就坐低慢慢睇。先講 dark chocolate tart ,其實我覺得..... 唔係太好食,我最後竟然食唔哂,食左 2/3 就放棄左。表面有一層朱古力醬,中間再加一層朱古力,

先講 dark chocolate tart ,其實我覺得..... 唔係太好食,我最後竟然食唔哂,食左 2/3 就放棄左。表面有一層朱古力醬,中間再加一層朱古力,底下係撻底,不過成個 tart 其實我都覺得無咩味。朱古力味一D都唔香濃,而且中間個層朱古力幾硬下,而個撻底亦都係好實,好乾身,總括就覺得唔好食啦,幾好樣都無用。

不過咖啡又幾好的,表面奶泡好滑呀,入口溫度剛好。奶味幾重,但亦飲到濃濃既咖啡香,少少酸味都無,飲到最後會有少少苦澀味但又唔覺得難受,幾好飲的,最後我放棄左個 chocolate tart 專心享受呢杯咖啡算了。

但呢度環境真係唔錯的,非常闊絡又夠多位,又可以揀坐樓上,洗手間好乾淨,係附近黎講真係一個幾好hea既地方,下次黎會想淨飲咖啡算啦。
Bon Appetite
難食dark chocolate tart