2009-08-17
同兩個朋友上個禮拜四book咗枱食晚飯,我哋諗住去海港城Shop吓先至嚟,所以Book咗8點鐘。一去到見佢哋都Full晒場~心諗好彩醒目有Book定枱先咋!坐低咗,朋友話同其中一個侍應ok熟,於是就叫佢過嚟介紹D好野比我哋食!上善如水(300ml) :喺第二間居酒屋都係飲開呢隻酒,所以今次都叫番佢。明太子及鰻魚厚燒玉子:見餐牌無但係隔離枱日本人食緊,於是指指佢哋碟野問可唔可以做,侍應話應該無問題!個厚燒玉子做得好好味,蛋夠厚但係裏面仲係好嫰,特別係明太子嗰個最好,因為聽到連班日本人都話「Oi~shi」(好老土)!鰹魚他他:好少食呢種魚,侍應話呢種日文叫「卡支柯」嘅魚喺夏天特別靚,食時要撈勻D生菜絲、大葉絲、日本姜花絲、白蘿蔔蓉再加個醬汁一齊食,又真係幾清新喎!D魚紅DogDog仲以為好腥,點知出奇地鮮甜。同其他配料醬汁好夾吓,幾好!鹽燒鮎魚:又係話夏天時令嘢,鹽燒簡簡單單,不過又算唔錯喎!魚肉鮮甜魚皮焦脆!不過骨就多咗D。櫻蝦炸豆腐:原來係用D櫻蝦乾黏喺豆腐表面炸,D炸咗嘅櫻蝦乾好冶味;而豆腐仍然好嫩滑,呢味野幾特別,不過Size幾細吓!鰻魚炒飯:飽肚野!炒得好,唔油;飯仲係一粒一粒,
鰻魚炒飯:飽肚野!炒得好,唔油;飯仲係一粒一粒,而且鰻鱼粒仲唔少tim,正!