2024-01-08
突然有時間,選擇左上海菜真係好一段時間無食過上海菜朋友叫去啲間試下,其實我都食過好多次但只係外賣,今次堂食,睇下有咩唔同🫢🔆烤北京填鴨份量比我想像中多,但佢切既方法係皮小肉多,所以無左平時食開片皮鴨既感覺,但整體可以。佢仲好特別咁加用左哈密瓜去做配菜,味道更有提升!🔆砂鍋雲吞雞個雞湯好濃郁,仲好有白菜既味道,係我至愛既味道,雲吞似自家製,好味,雞肉都好滑!👍🏻🔆風味松子魚魚起肉切花,炸得好脆口,食起上黎無魚骨,個甜酸汁調味做得好平衡,仲有好多啲松子,配埋一齊食入口,好有口感!🔆蜜汁燒火方(面荷葉包6件)最期待的一味上海菜,最後出場,但黎到一樣無乜驚喜,佢塊火方都薄薄地,好彩就係同個包差不多咁大,夾落去一齊食都叫岩岩好,因為太薄無咩口感,還可以啦~整體感覺一般良好,之前疫情時成日叫佢外賣,外賣回家總覺得凍左無咁好食,今次第一次堂食,估唔到感覺同在家食一樣,因為除左個湯,其都唔係熱辣辣上菜的😂😂下次想再食,我會再叫外賣😆😆
真係好一段時間無食過上海菜
朋友叫去啲間試下,其實我都食過好多次
但只係外賣,今次堂食,睇下有咩唔同🫢
🔆烤北京填鴨
佢仲好特別咁加用左哈密瓜去做配菜,味道更有提升!
🔆砂鍋雲吞雞
🔆風味松子魚
🔆蜜汁燒火方(面荷葉包6件)