2018-10-08 1133 瀏覽
再次黎銅鑼灣搵野食,今日黎呢間好耐歷史既瑞士雞翼餐廳,太平館餐廳醫肚,話哂都係出名老店,平日都要等幾張枱。我地今次唔想諗,就咁嗌左個二人餐重溫一下昔日既感覺。二人餐先黎兩個湯,龍蝦湯味道一般無乜特別。接住就係一個炒青菜其後就係燒乳鴿。我好欣賞佢燒完熱辣辣出黎既感覺。放係口邊係會辣咀,乳鴿既火候掌握得不錯,燒到皮脆肉又唔鞋,配上瑞士汁同檸汁調味。不錯不錯!干炒牛河方面,牛肉十分高質,完全無醃肉粉既味道,河粉炒得夠乾身,都唔算太油,加上幾條菜心和下口,都值得推薦!最後上埋甜品同餐茶,但呢個西米布甸就認真麻麻,預先整定加上雪得太耐,有一半係起哂沙唔食得。餐茶就不過不失,無乜茶味。不過勝在呢間話哂都係西餐廳,即使出面排哂隊都唔敢催我地走,所以環境係認真不錯!
炒菜
燒乳鴨