1K
2024-07-21 1965 瀏覽
今晚行開亞士厘道搵食,比我見到間好有特色嘅懷舊冰室,門面就有菠蘿冰蛋撻售賣,入到去裡面就有種懷舊冰室感覺,卡位感覺更強,玻璃枱面下攝住了餐牌,一望就望曬所有選擇,落單亦可利用qr code 掃瞄落單或請店員幫忙!這裡有必食推介豬油撈飯,雖然說食要健康,但佢地哩個食法可以由自己控制,所以可以做到少食多滋味,而配搭上我就選擇了馬蹄蒸肉餅煎旦豬油撈飯,加錢升級飲品做什果賓治,上枱大大碗飯,上面放滿了配料,有大大隻荷包蛋覆蓋住啖啖爽口馬蹄蒸肉餅,旁邊圍住有西蘭花及焦香酥脆豬油渣,食之前店員還加配兩支醬汁,一支是秘製豉油,一支豬油,兩樣再加埋入去個飯內一齊食,超級感動,如果怕可以落少少試試,可以再加!朋友就點了個美式雜扒鐵板套餐,包超濃味嘅羅宋湯,牛油餐包,而美式雜扒鐵板配了黑椒汁及跟薯菜,升級飲品變菠蘿冰落單先上湯同牛油餐包,鐵板製作需時,上枱份量十足美式雜扒由上而下有雞翼、煙肉、司華力腸、豬扒、雞扒,十分豐富,店員為客人淋汁,黑椒汁由上而下流到落鐵板個陣熱燙燙聲音十分清晰,黑椒汁氣味撲鼻!而跟餐薯菜就係傳統冰室大大條粗身薯條,加埋蕃茄汁入口真係好有feel!加埋杯透心涼菠蘿冰,完成將悶熱全消

落單先上湯同牛油餐包,鐵板製作需時,上枱份量十足美式雜扒由上而下有雞翼、煙肉、司華力腸、豬扒、雞扒,十分豐富,店員為客人淋汁,黑椒汁由上而下流到落鐵板個陣熱燙燙聲音十分清晰,黑椒汁氣味撲鼻!而跟餐薯菜就係傳統冰室大大條粗身薯條,加埋蕃茄汁入口真係好有feel!加埋杯透心涼菠蘿冰,完成將悶熱全消!

不得不提這裡還有個超特色雪糕菠蘿包,在香脆菠蘿包中間放上兩個香滑雲呢拿雪糕球,一啖絕對不能完成入口,要用刀叉品嚐,又要在外脆內軟嘅情況盡快入口,感覺新鮮,絕對係消暑佳品!

在這裡可以感受到冰室嘅情懷外,又可以懷舊一下,同埋食得飽飽!