2018-11-28
本身係北角返工,平時有時間會同同事搭車去西灣河或者筲箕灣食lunch。今次介紹既哩間冰室本來係同事帶我去食既,但宜家就差不多成為左我既每週精選,所以想寫個食評介紹比大家。第一次去個時,眼見門面係舊式冰室格局,櫥窗裡面有個立體蛋糕,另外一邊櫥窗擺放一排排樽裝鮮奶,心諗應該做左幾廿年,d食物都應該會唔差😂 同事話d中式西式飯抵食又多選擇,味道又ok,性價幾高。不過我今次想介紹既係蕃茄肥牛湯烏冬😋 我自己麻麻地肥牛,冰室姐姐話可以轉豬扒/ 鮮牛,另外加錢仲可以轉雞脾。 姐姐豬扒湯米唔該🙌🏻 唔想食烏冬,都可以轉其他粉麵,選擇超級百搭,唔驚搭唔啱🤣豬扒夠大塊碎上唔洗切開,但講到最值得推介既係個蕃茄湯底。一般d茶餐廳既蕃茄湯大多比較淡或者用蕃膏開。但百利哩個蕃茄湯唔至夠香,味道好好又唔會太酸,仲勁多配菜,蘿蔔、椰菜花、白菜仔,勁足料。同埋係個湯入面你會見到有d檸檬皮,原來加左檸檸個湯底更香更好味。每次黎見到個花眼了亂既餐牌,到最後都總會叫返哩個烏冬😍
同事話d中式西式飯抵食又多選擇,味道又ok,性價幾高。
不過我今次想介紹既係蕃茄肥牛湯烏冬😋