2018-06-10 230 瀏覽
今日同太太夜晚去開深水埗逛黃金買game,順道去下呢間同事介紹嘅懷舊冰室試下。夜晚差不多7點半到,都幾旺場,不過都係等左3-4分鐘就有得入。一入門口就有好多懷舊嘅poster(見到可口可樂都眼前一亮!)同霓虹燈,成個架局都顯得好有心思。而餐牌就設計成信咁入落個懷舊信箱到,幾過癮的。食物方面我地就叫左2個餐,沙爹牛公仔面同芝士豬頸肉撈丁沙爹牛公仔面啲沙爹好香濃,公仔麵淥得剛剛好,唔會太腍,唔錯唔錯。至於芝士撈丁個芝士醬非常稠密濃郁,唔係好鹹,熱辣辣食散發出香濃嘅芝士味,豬頸肉就煎得剛好,配埋撈丁的確一流。另外我地仲叫左個老鳳10大必食嘅蝦多士,蝦多士用兩塊麵包中間夾著蝦滑沾上麵包糠炸, 炸到相當乾身,外脆內腍,唔會太油膩, 配上沙律醬,中和油膩嘅感覺。飲品方面就叫左杯雜果賓治同飛女可力,雜果賓治個糖水可能我唔係太喜歡,有點葯水嘅味道,不過又唔會好抗拒,最後都係一滴不漏><,而太太個杯飛女可力,聽個名就過癮,成杯飲品有食芭菲呢感覺,插住張飛女啤牌,店員仲好有心提醒你食左個張啤牌先以免變腍。加左cream嘅可力,飲完都幾飽,哈哈!

食物方面我地就叫左2個餐,沙爹牛公仔面同芝士豬頸肉撈丁
沙爹牛公仔面
芝士豬頸肉撈丁

雜果賓治
飛女可力
雜果賓治同飛女可力
2018-05-23
3 分鐘 (堂食)
沙爹牛公仔面
芝士豬頸肉撈丁