餐廳: 喜喜冰室
資訊:

2018-12-08 1151 瀏覽
話說學校前排有份功課,係要拍一條推廣香港既片,我地好快就決定左做美食主題,寓學習於娛樂係人生一大樂事👻係網上面見到呢間冰室既格局同設計幾得意,就揀左佢做其中一個拍攝場地🎬果然室外有張乒乓球檯🏓️室內又有紅色小巴座位,見小巴有位我地二話不說就坐左上去😎呢度既野食有啲都真係第一次見,夠曬有新意👏🏻野食上檯之際,當然係要相機食先,店員見到比建議我地點影,以冰室黎講服務態度都算係咁👁‍🗨 脆皮菠蘿油(7/10)💲18呢個菠蘿油烘到金黃色,都靚靚仔仔架🤭表皮尚算酥脆,但稍微易散碎,配埋大舊牛油,脂肪爆標🐷👁‍🗨 黑白多士(6.5/10)💲26黑芝麻醬配煉奶既多士,應該係比較少見啦掛😳食落都有香濃芝麻味,而且又唔會太甜,味道同創意7分😍不過睇相都應該知,個多士唔多掂頂盡6分,偏腍同韌身,同我期望中既烘多士脆底有出入👉🏻👈🏻👁‍🗨 雞批浮台(6.5/10)💲33青豆蓉湯配雞批,又係另一大膽挑戰👀食落出奇地唔會突兀,青豆蓉湯既青豆味都真係幾重,不過要預左雞批濕濕地,外皮唔會好腍,但就必定唔會好香脆,個人始終都係鍾意傳統雞批嗰種食法多啲😂👁‍🗨 出爐蛋撻(6.5/10)💲9其實個人鍾意酥皮蛋撻多一點,但係

👁‍🗨 脆皮菠蘿油(7/10)💲18

脆皮菠蘿油

👁‍🗨 黑白多士(6.5/10)💲26
黑白多士

👁‍🗨 雞批浮台(6.5/10)💲33

雞批浮台

👁‍🗨 出爐蛋撻(6.5/10)💲9

其實個人鍾意酥皮蛋撻多一點,但係呢度係得曲奇皮🤔個皮唔算太厚,食落唔夠鬆脆,牛油味唔夠重,蛋撻餡就不過不失,整體無咩太大特別🤡

👁‍🗨 紅豆刨冰(6.5/10)💲32

紅豆刨冰

刨出黎既冰細碎綿密,呈三角尖狀插左係杯紅豆冰上面😯飲落係超重既三花淡奶,仲有唔少既紅豆粒粒,不過無論點撈,奶豆依舊太過分明🙈

🔛 整體評分(6.5/10)