2022-11-23 41 瀏覽
特色台灣古早味今日在官塘工作,放工後同朋友去咗中海日升中心嘅龍鳳樓食晚餐😀我哋揀咗醬漬蜆仔、阿婆鴨舌、是日老火例湯、古早味魯肉飯同古早味楊桃汁。個醬漬蜆仔好有驚喜,我哋頭頭以為佢係生炒蜆,或者豉椒蜆之類,原來佢係好似韓國醬漬蟹咁,用大量嘅薑及蒜生醃啲蜆,所以啲蜆肉好滑,好惹味,我哋連啲生蒜同薑片都食埋😂阿婆鴨舌就好重嘅薑蔥味,好有咬口,係一道好好味嘅小食😋侍應推介我哋飲老火例湯滋潤一下,今晚係霸王花紅蘿蔔湯,侍應話係煲足火喉嘅老火湯,見到好多食客都有點這個湯,一試真係真材實料,完全冇味精,唔會飲完好口渴,值得推薦👍我哋再叫咗個古早味魯肉飯,個魯肉飯嘅醬肉好好味,一啲都唔咸,老醬油夾醬肉並不糊口,但滋味非常,個飯又係珍珠米飯,好煙韌,令人好開胃🍚我哋叫了杯古早味楊桃汁,清熱及好飲,真係令人食指大動,美味無窮⭐️
特色台灣古早味

阿婆鴨舌就好重嘅薑蔥味,好有咬口,係一道好好味嘅小食😋