2020-09-24 66 瀏覽
{懷舊台灣小店🙈}#kong_girl_foodie出街食香港好少有咁懷舊嘅台灣小食店,所以同男朋友 @kong_boy_foodie 嚟咗炮台山排隊試吓!排左差唔多半個鐘就入到!仲要係咁啱前邊啲人未黎齊入唔到我哋先可以咁快有得食🤣🤣.❣️滷肉飯$30正常味☺️下午茶就夠飽但Dinner就要加個小食!滷肉半肥瘦!個人中意食肥啲🙈會香啲!.❣️粟米芝士蛋餅$30呢個我睇OpenRice好多人都推介要食嘅!同我期望一樣!好好味而且啲粟米好甜🥰芝士同蛋好夾添!.❣️鹽酥雞$35我數過鹽酥雞最少有12件。。。我同男朋友兩個根本食唔晒🤣而且佢九層塔陣味好突出!感覺好清新!我覺得可以鹹多少少!.❣️芋圓仙草豆奶$39佢用豆奶所以唔會好甜!啱啱好!而且芋圓同仙草分量超多!勁大碗!如果唔係我呢啲鍾愛芋圓嘅人應該食唔晒🤣.❣️胚牙珍珠奶茶$28佢呢個冇得跟餐平啲所以其實有啲貴😢啲珍珠太淋😭超級唔好食!唔知係嗰日咁岩定係平時都係咁呢?.❣️百香果紅茶加椰果$13本身我叫咗百香果嘅時候職員見到我加椰果話會太甜所以我杯野係7分糖!結果都仲係好甜🤣🤣因為椰果本身都好甜!下次應該嗌走糖!.📝總結首先佢啲台灣
{懷舊台灣小店🙈}
#kong_girl_foodie出街食
❣️滷肉飯$30
正常味☺️下午茶就夠飽但Dinner就要加個小食!
滷肉半肥瘦!個人中意食肥啲🙈會香啲!
❣️粟米芝士蛋餅$30
呢個我睇OpenRice好多人都推介要食嘅!
同我期望一樣!好好味而且啲粟米好甜🥰
芝士同蛋好夾添!
❣️鹽酥雞$35
我數過鹽酥雞最少有12件。。。
我同男朋友兩個根本食唔晒🤣
而且佢九層塔陣味好突出!
感覺好清新!我覺得可以鹹多少少!
❣️芋圓仙草豆奶$39
佢用豆奶所以唔會好甜!啱啱好!
而且芋圓同仙草分量超多!勁大碗!
如果唔係我呢啲鍾愛芋圓嘅人應該食唔晒🤣
❣️胚牙珍珠奶茶$28
佢呢個冇得跟餐平啲所以其實有啲貴😢
啲珍珠太淋😭超級唔好食!
唔知係嗰日咁岩定係平時都係咁呢?
❣️百香果紅茶加椰果$13
結果都仲係好甜🤣🤣
因為椰果本身都好甜!下次應該嗌走糖!
📝總結
首先佢啲台灣風格係幾吸引到我!但係如果要排成個鐘先入嘅話我應該唔會考慮再去🤣🤣而且食物質素我覺得正常但係未到好好食!
❣️食完俾分時間❣️
🌟食物: 7/10
🌟環境: 7.5/10
🌟服務: 7.5/10
🌟打卡: 8/10
🌟推介: 7.5/10
📍 九份飽
北角蜆殼街4號宇宙商業大廈地下1-3號舖

#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #hongkong #hkig #炮台山美食 #炮台山
2020-09-16
30 分鐘 (堂食)