2020-01-17 932 瀏覽
近年越黎越多冰室係香港湧現,但好多比人都係茶餐廳既感覺,傳統既冰室真係買少見少,今日就專程去到上環,去到一間擁有超過50年歷史嘅真。冰室!鍋仔公司麵平時餐廳都係用普通碗去裝住D麵,但呢個招牌公司麵係用鍋仔黎上,睇落都高檔D,而配菜方面就有鮮牛肉、餐肉、腸仔、雞蛋、五香肉丁同鴨胸(本身係叉燒,可惜我比較遲去到,結果賣晒得返鴨胸…都好嘅,可以比個籍口再黎海安ENCORE!) 雖然係五香肉丁湯底,但唔係太辣,食落好香口,同埋唔單只係料多,D麵都好多,基本上男仔去食都可以食到飽!常餐B炒蛋餐肉脆豬+奶茶本身諗住ORDER炒蛋餐肉餐包,但環顧四周,個個都食脆豬,我就梗係唔執輸,轉軚! 好快我就見到熱辣辣既炒蛋餐肉脆豬,外面既脆豬真係脆到冇得輸,裡面炒蛋加埋厚身嘅餐肉亦比到人一個滿足嘅感覺,呢個決定係冇做錯! 再配埋杯香滑奶茶,正!

鍋仔公司麵

常餐B炒蛋餐肉脆豬+奶茶