2019-01-08 1449 瀏覽
黎過呢度食飯好幾次,好鍾意呢度嘅燒味,叉燒最穩定好食,其他燒味就好睇果日師父心情。不過今次唔係黎食燒味,我想試呢間嘅點心,由於係星期日放假所以遲左起身,係飲下午茶,竟然日日都有下午茶食棧由門面到入面都係咁懷舊,成個感覺都覺得開左好耐,個冷氣系統吹出黎一陣「舊」風,而點心放哂係門口位,一入黎就見到哂今日有咩正野,可能係星期日,都幾爆,我地2人都要搵一陣位先有。望下個價錢都比一般嘅酒樓平,大點以上先唔同價,不過我地係拎左點心見睇到個價錢唉.......不過你無睇錯,係「拎」點心,呢度係自己出去拎點心,唔會有人送點心,所以想食咩除左睇,仲要問阿姐而定有咩點心,有特別野出都會講播sell下。上面有鹹蛋粒, 唔會太甜,熱辣辣,都幾好食,軟林林,好岩3歲到80歲食。春卷都應該係好多酒樓必食,呢間比其他酒樓粗碌,好似好飽滿,又拎黎試下。一咬!E~係芋頭,感覺唔有小小膩,不過幾新鮮感,有芋頭味,除此係一D肉碎。燒賣係有4粒,比一般酒樓細粗小小,但賣相新鮮。有肉汁,豬肉唔太肥,唔會一大陣冰鮮肉味,有小小蝦仔,提鮮,值得一試,食完兩粒仲想再食。鮮蝦腸粉,都幾大條,未落豉油之前好多油,不過佢會倒左D油再加豉

唉.......
奶黃馬拉糕
春卷
燒賣係有4粒,比一般酒樓細粗小小,但賣相新鮮。
鮮蝦腸粉,都幾大條,未落豉油之前好多油,不過佢會倒左D油再加豉油先比客。
蝦就認真唔多,勝在D蝦唔莓,有小小鮮蝦味,不過腸粉比較厚身,有D濟。
蝦餃,又係相對細粒,個皮唔算厚,可能放得耐,表皮有小小干,內涵係有,好味,蝦都係鮮甜。
睇張點心卡,懷舊,好有細個酒樓情懷,想試一下懷舊風黎呢間一定滿足到,D野食尚算好味。
2018-12-16
10 分鐘 (堂食)
奶黃馬拉糕