2023-12-03
自從上次去過一次大角咀就覺得呢度係個好有趣嘅地方😂,一路行就會係眾多小店同新building 中間遊走穿插😶🌫️,好似不停穿梭舊時同現代🤖,GG 了,我到底係邊🫨,到底發生過什麼事🤦🏻♀️行到有一度眼晴一轉🫥,點解變左宮廷式🕌嘅感覺嘅?周圍都係歐陸風味嘅羅馬式石柱🏟️及迴廊🏛️。一於行入去探險下,一個轉身又走入左佢個商場🕍,原來呢度叫奧柏.御峯。唔好睇佢出面外國設計🕋呃左,原來1樓有間坐滿老街坊👵🏻👩🏻🦳👴🏻🧓🏻嘅傳統酒家🫖,GG去到嘅時候都係得返1、2張枱,我就揀左張由電動麻雀枱化身嘅枱,可以符合返我高度。側面仲有d街坊興高彩烈甘打牌🀄tim,好熱鬧。💃🏻🕺🏻📌盈彩蝦餃皇(頂點)($32.8)4粒大大嘅蝦餃🦐,外皮煙韌,內裡全蝦,冇花冇假📌四寶滑雞扎(特點)($29.8)用腐皮包住大大條雞件🐔、魚肚🐟、芋頭、火腿🐷,全都入味📌下午茶孖寶 蔥油餅+鮮竹卷($30.8+$2星期六extra=$32.8)@蔥油餅有別於我哋見開同想像嘅,蔥花包🍞甘好飽肚@鮮竹卷有豬肉🐷同d 蔬菜🥬,都好夠味📌脆皮鮮奶(優點)($24.8)極罕食店先會有,外脆內軟,入口即融,GG必點之選😍😍😍📌茶芥🍵🍵($11
📌盈彩蝦餃皇(頂點)($32.8)
4粒大大嘅蝦餃🦐,外皮煙韌,內裡全蝦,冇花冇假
📌四寶滑雞扎(特點)($29.8)
用腐皮包住大大條雞件🐔、魚肚🐟、芋頭、火腿🐷,全都入味
@蔥油餅
有別於我哋見開同想像嘅,蔥花包🍞甘好飽肚
@鮮竹卷
有豬肉🐷同d 蔬菜🥬,都好夠味
📌脆皮鮮奶(優點)($24.8)
極罕食店先會有,外脆內軟,入口即融,GG必點之選😍😍😍
📌茶芥🍵🍵($11@ x2=$22)
全部食物都熱辣辣🔥,感覺即叫即製!
💸💸💸$156(連加一)
#彩翠軒酒家
懷舊既是我優點