2018-01-22
見到朋友在Instagram 中發布了一碟帶冰的咕嚕肉的動態,非常吸引,於是決定跟朋友試下。眼看是一間普通的茶記,而名字也特別令我特別深刻,因為哩間冰室叫『茶記冰室』。冰室內的格局設計都十分典型,有不同的舊時冰室的擺設,例如牆身掛著絲襪奶茶的牌子,懷舊的吊燈及牆身設計風格。當然最吸引我的是典型的冰室格仔地磚。 除了餐廳設計外吸引外,而菜式價錢也十分公道合理。我地叫左冰鎮咕嚕肉(88)千島拌鬼馬同埋薯仔牛柳粒(78)同埋燒薯牛仔粒(88)。侍應姐姐送左兩盅湯俾我地,係粉葛豬骨湯,湯都好飲足料,每盅都有豬骨同粉葛。店主推介 ——冰鎮咕嚕肉,除了主角咕嚕肉外,仲有提子,車厘茄同菠蘿,仲有一些冰係上面,色彩豐富,齋是碟送個樣是已經加曬分。佢嘅味道酸酸甜甜,雖然有些冰圍住咕嚕肉,但咕嚕肉外皮無因此受影響。食落去,唔單止表面冰冷香脆,而且內裡更是肉嫩熱騰, 口感非常豐富。另外,食完肉又可以食下生果,清甜可口,可以中和翻口裡既油膩感。接著是燒薯牛肉粒,侍應姐姐捧住碟餸時,已經香溢四方。牛肉粒非常鮮嫩,軟綿多汁,加上蜜糖黑椒汁,甜中有辣,越食越醒胃。薯仔與牛肉粒的比例剛剛好,拇指size 的牛肉粒同
接著是燒薯牛肉粒,侍應姐姐捧住碟餸時,已經香溢四方。牛肉粒非常鮮嫩,軟綿多汁,加上蜜糖黑椒汁,甜中有辣,越食越醒胃。薯仔與牛肉粒的比例剛剛好,拇指size 的牛肉粒同薯仔,可以吃一啖薯仔,又吃一啖牛肉粒,非常方便,非常適合我哩種唔想麻煩的食客。
最後是千島拌鬼馬,它金黃色的外殼,原來是香脆的油炸鬼,而內裡就釀著彈牙的蝦膠,再加上一層濃濃的千島醬,味道非常特別,望見都令我垂涎欲滴。