2017-11-13
又去灣仔搵好友食飯,佢介紹呢間中餅店新開嘅餐廳試下!在灣仔舊嘅唐樓一樓,地下係餅店,唐樓重新翻新,樓梯雖然窄,不過光猛!一樓門口都窄,入內好驚喜,白牆深啡木門窗,老舊花紋瓷磚,白桌配藤椅,我哋出露台位置自成一角,地方唔迫,加上樓底極高,唔嘈雜!地方靚,食物種類好雜,好像東南亞嘅食品都有!越南滴滴咖啡($38)喜歡越南咖啡,不過要減甜,呢度上菜已落埋練奶(間間餐廳唔同)叫了減半,來到好香,滴漏壺簡單,滴完撈勻,有種獨特好像拖肥糖嘅味道就啱晒!香濃好味!即磨香濃咖啡($30)朋友飲!明蝦多士($58)金黃色賣相靚, 炸得乾身,炸漿薄脆,蝦爽口唔腥!麵包好像多士夠脆!唔點沙律醬都好味!星洲炒蘿蔔榚($48)份量細,蘿蔔榚足料,但呢種星洲炒蘿蔔榚應該微辣,但呢度完全唔辣,只有豉油味,無咗惹味嘅層次!比較寡!蛋又老!一般烤洋蔥叉燒餐包($46)賣相靚,店員落單已幫我哋切半,餐包鬆軟,叉燒淋身甜膩,炒過嘅洋蔥只有甜無辣!夾埋好味!食物好味!店員有禮斯文,而且細心,會問我們要不要切半(係問咗先落,唔會代我決定)而我問越南咖啡練奶嘅份量,佢又好細心問清楚!感覺舒服!講真價錢略貴,不過加埋環境同服務就值
地方靚,食物種類好雜,好像東南亞嘅食品都有!
即磨香濃咖啡($30)朋友飲!
講真價錢略貴,不過加埋環境同服務就值得嘅!