2022-08-10 872 瀏覽
鼎鼎大名既蓮香,專程去品嚐一系列懷舊點心,以及感受老式茶樓情懷。店內燈光光明,感覺環境頗乾淨。裝飾擺設都幾特別,仲有好多雀籠。點心款式都好多選擇,有些款式更係坊間少見!剛好係下午茶時段,所以揀左個套餐同埋幾款傳統點心試~(可惜呢個時段門外手推車既點心已經賣得七七八八,本來想感受下點心車叫賣既風情蓮蓉西米布丁:印象中第一次係茶樓食!整體無論口感定係味道都好似微甜既奶黃西米糕,食唔岀蓮蓉味但家人好喜歡食,話係舊陣時熟悉既味道豬潤燒賣:上碟時已經明顯見到有片豬潤跌岀碟外豬潤味道甘香,厚度適中令到口感爽脆粉嫩!另外豬肉燒賣半肥瘦,充滿香味。整體好食!馬拉糕:頗為巨型,口感鬆軟。外層沒有因為蒸氣而過濕,不過味道微甜偏淡,整體普通。其他點心都不過不失,下次食要試下用茶盅泡茶+點心手推車~感受舊香港滋味

蓮蓉西米布丁:
但家人好喜歡食,話係舊陣時熟悉既味道

豬潤燒賣:
上碟時已經明顯見到有片豬潤跌岀碟外