僅有的懷舊中式菜館依家食飯想食風味的小菜通常都係去茶餐廳,大排檔又或是去酒樓。舊式有鑊氣的小菜館買少見少(何謂又舊式又有鑊氣嘅小炒呢,以我嘅睇法呢d酒家通常係上一代較有經驗嘅師父經營的,菜式會比較懷舊,煮嘅方法亦為傳統,不會怕工序過於麻煩而省腳一些工序,目的只為求將最佳的風味現於人前),就算有都會喺舊區才會出現,我相信跟租金和歲月有點關係吧。嚟到呢到必食嘅必定係燒鵝,口啤非常之好,有原隻,半隻又或是例牌。如果人不多的話小小一份例牌已經好足夠。再講講味道,食鵝我最討厭嘅就係食到成口油,而肉就得小小,甘樣剩係食塊皮,仲慘過無食過。呢到嘅燒鵝就無呢個問題,肉非常多,而且皮與肉之間的脂肪不多,岩唒我地愛吃又愛瘦身的女仕。雞煲--雞煲自從喺深圳流行到香港之後,各種不同型式的雞煲隨之出現,又近四川味道的,有近港式風味的,甚至改變到韓國風的都有。呢到嘅雞煲較近似四川的風味,有小小辣,內面配有乾葱頭,洋蔥,芹菜等配料。雞肉頗有彈性,吃落沒有雪藏嘅味道,肉質鮮美,再配上雞煲嘅汁,非常惹味。蒜蓉粉絲蒸珍珠蚌--珍珠蚌並不是每個時節都有嘅食品,如果時令唔岩的話會無肉,吃落都不滋味,但係呢個時節剛好,很厚肉,
僅有的懷舊中式菜館

蒜蓉粉絲蒸珍珠蚌--珍珠蚌並不是每個時節都有嘅食品,如果時令唔岩的話會無肉,吃落都不滋味,但係呢個時節剛好,很厚肉,質感很好,再配上蒜蓉的香味,食落額外好食。
有(而且蒸蚌係好考廚師的功力,要視乎肉嘅大細,再決定最適合的蒸煮時間,這裡的廚師肯定功架十足吧!)
辣汁煮韓國大螺--平時辣酒煮東風螺,花螺就食得多,大螺都係今次才試到,起初覺得因為肉太大,大螺肉煮出嚟應該唔夠入味。
但係食落味道又夠喎,反而除左辣味之外,多左種螺本身的味道,唔會完完全全比辣汁遮蓋,味道十分好,再加上因為螺比較大顆,所以更容易挑出肉來。

無論係色香味,又或者價錢,都係高分有餘,有經驗嘅廚師,有經驗嘅待應,有懷舊嘅味道,真係樣樣都無得輸!以我所知這些這種類型嘅菜館現在並不多,如果大家都係一些愛好中菜嘅人,更加應該珍惜這些珍寶!
  • 燒鵝
  • 福門叉燒