今日係銅鑼灣做完野,有D累同肚餓,見到呢間茶記外表都幾特別就亂入試一試。一打開門就見到好懷舊既設計,有個舊式車頭,同好多唔同既霓虹燈牌。呢間茶記都好先進,嘟qr code用手機點餐。見到枱上呢張餐紙,6點黎鐵板有半價,都條平均50蚊好抵👍可惜個時岩岩先5點,叫唔到呢個餐。點左杯 凍檸茶走甜。見枱上有個小廣告餐牌,$16碟腐乳通菜,好抵,而已份量都唔少。正餐我叫了 芝士鮮茄焗牛舌飯 $68平時食得多鮮茄焗豬扒,焗海鮮飯,牛舌我都係第1次叫,佢仲有鮮茄炸雞脾飯。本身我無期望牛舌會好多塊,點知送上黎係4大塊牛舌,而已係厚身唔係簿切牛舌👍食落口啖啖肉,質感好嫩好柔軟,食落仲有d肉汁,完全覺得呢碟飯CP值高。不過就唔見有大大個蕃茄(岩哂我,我唔中意食蕃茄,但我會食碎蕃茄蕃茄汁蕃茄湯蕃茄成品),平時食焗飯,我會強迫自己點都咬一啖蕃茄,之後個d唔食好浪費,唔知係咁岩我呢碟無蕃茄定係已經溶哂呢😜

呢間茶記都好先進,嘟qr code用手機點餐。

點左杯 凍檸茶走甜。

正餐我叫了 芝士鮮茄焗牛舌飯 $68