2018-01-09
2017除夕夜我哋選擇咗人少嘅西營盤食晚餐,本來諗住去一間頗有名氣嘅台灣食肆,點知當天提早四點收爐,我們最後搵咗一間餐廳,見門口餐牌價錢唔貴,於是入咗去試吓。這是一間80年代格局嘅舊式西餐廳,裝修平實,內裏空間不大,座位只有十數張枱,若果坐滿客人,感覺非常擠迫。我們點了三個套餐,餐湯羅宋湯,主菜有蒜蓉牛柳,法式燒羊架和芝士海鮮焗飯,甜品則是啫喱,還有咖啡或茶。單單就餐廳格局就吾會對食物抱有好大嘅期望,但係食落又有啲驚喜。除了份量足外,羅宋湯雖然碗中餸料不多,但湯底濃郁,茄味十足。羊架和牛扒勝在燒得外面有些焦燶,而肉質嫩滑,肉汁豐富。海鮮焗飯飯底味道唔錯,但唯獨是材料有些「行」,雖有蝦肉、蜆肉、魚粒,還有鳳鳴卷片、蟹柳粒、青豆和紅蘿蔔粒,但全都是雪藏食品。奶茶夠香濃,拍得上大排檔出品。結賑單只是草草寫上總額,吾知以前D餐廳係吾係興咁樣呢!有咁嘅食物質素價錢亦唔貴,難怪我眼見多數是街坊熟客仔。
結賑單只是草草寫上總額,吾知以前D餐廳係吾係興咁樣呢!
有咁嘅食物質素價錢亦唔貴,難怪我眼見多數是街坊熟客仔。