2018-04-22 6714 瀏覽
返工成日都經過呢間餐廳,只知道佢好有歷史,但從未帮襯過。今次捉埋老公一家人試吓,睇吓有乜特别先。入到去,好classic, 掛滿香港嘅舊照片,木椅子,皮梳發,舊式扒房嘅樣子,好有feel呀!我哋有五個人,侍應安排咗一張圓枱俾我哋,好讓我哋好好聊天。Menu 應有盡有,好難揀!點咗onion soup, lobster bisque , Sunday roast set menu, chicken a la king, Jimmy's beef stronganoff, Angus New York striploin 。餐包都有三款,暖暖地,唔搽牛油都好好食。onion soup 好足料,半溶厚厚嘅cheese, 超多洋葱,yum! lobster bisque 好smooth 加埋蟹肉,好鮮,但唔夠味,要加少少盬。Sunday roast 好fatty, juicy, 喺係香港食過最好,脂肪渗着牛嘅甘香,肉好嫩滑,唔腻。配埋椰菜仔同Yorkshire pudding, 簡直一絶!chicken a la king, 全鷄胸,但一D都唔鞋,好!Beef stronganoff, 牛肉有趙頭,醬汁味道帶出其複雜有層次,送飯一流!striplon 有成14Oz, 以為會食唔哂,點知都KO 到,因為好味嘛。服務一流,細心,薯仔同蔬菜煮法都有差唔十款可以揀
!期間仲有機會同經理傾計,原來Jimmy's 差唔多有成有百年歷史,since 1920s, 本來喺係上海,大厨都係上海人,因戰亂先搬嚟香港,前後有兩店,一在尖沙咀,一在中環本店。尖沙咀店因鋪租上漲嘅關係,在幾年前結業。中環店因自置物業,先可以營業至今。經理慨嘆已經冇年經人食依D西餐,佢自己亦貢獻咗廿幾年俾Jimmy's。店裡所有家私同裝修亦由開業沿用至今,amazing! 其實所有嘢都真係keep 得好好!聽到佢咁講,真係好感慨,我真心好想Jimmy's 可以繼續經營落去!其間侍應仲用熨斗將每張枱布熨平, 何其專業,認真!Jimmy's 無論食物,環境,質數都係 上級,性價比非常高!5個人$2000幾蚊,有咁嘅質素,仲可以講D乜?Jimmy's 我一定要支持你!
2018-04-22